ANDRE WILLIAMS & THE SADIES – NIGHT AND DAY

De Canadese formatie ‘The Sadies’ heeft zich na de release van het album “Red Dirt” in 1999 nog een keertje herenigd met de cultfiguur en soullegende André Williams voor de release van het album “Night And Day” dat eind mei op de markt is gekomen. De nu 74-jarige André Williams zat vier jaar geleden in een studio in Detroit te jammen met ‘The Sadies’ en uit die sessies is nu het dertien songs tellende album met pure, rauwe en qua songteksten geheel ongefilterde liedjes gegroeid.

Een aantal grote namen uit de bluesmuziek leverden hun bijdrage af aan dit album. Daarbij vinden we op de credits-lijst de namen terug van o.a. Jon Spencer (‘Blues Explosion’) die de leiding over deze opnamesessies had, Matt Verta-Ray (‘Heavy Trash’) en Jon Langford (frontman van ‘The Mekons’ en de ‘Waco Brothers’), naast ‘The Sadies’ zelf met de broers Travis en Dallas Good op gitaren en keyboards, bassist Sean Dean en Mike Belitsky op drums.

Toen ze in 2008 bij elkaar in de studio belandden was André Williams net vrijgekomen uit de Detroitse gevangenis waar hij omwille van zijn verstokte drugs- en alcoholverslaving nog maar een keertje in terecht was gekomen. Het grappige openingsnummer op “Night And Day” is dan ook heel toepasselijk “I Gotta Get Shortly Out Of Jail”. Ook “Your Old Lady” gaat over een vrouw die schoorvoetend probeert terug te keren naar haar pas uit de ‘bajes’ vrijgelaten man.

Williams gromt als altijd op de hem kenmerkende wijze en grapt over het feit dat hij al een tijdje geen onderste rij tanden meer heeft, maar dat dit hem niet belet om zijn dagelijkse portie rum te drinken. In het nummer “America (You Say ‘A Change Is Gonna Come’)” klaagt hij de voor zwakkeren zo harde Amerikaanse maatschappij aan, maar relativeert hij dit meteen door te stellen dat het er toch nog beter leven is dan ergens in hongercontinent Afrika. Hier past het om de in enkele songs opduikende mooie vrouwelijke harmony vocals, verzorgd door Kelly Hogan en Sally Timms, even netjes in de verf te zetten.

De echte bluessound komt voor het eerst aan bod in het korte, introspectieve nummer “The Seventy Year Old” en even later ook in “Mississippi And Joliet”. “I Thank God” is dan weer een leuke soulballad in de stijl van Otis Redding, maar dan wel met de diepe bariton-vertelstem van André Williams die ‘Onze Lieve Heer’ bedankt dat hij ondanks zijn vele zwak- en dwaasheden toch nog altijd op een plaatsje in deze wereld mag rekenen.

Twee van de beste nummers naar ons gevoel zijn het sterk geïnstrumenteerde, korte rocknummer “Don’t Take It” en de stuwende, dynamische bluesrocker “One-Eyed Jack”. Ook de leuk swingende rocksong “I’ll Do Most Anything For You” met vocale support van Jon Langford kan ons uitermate bekoren en de in duet met Sally Timms gezongen countryballad “That’s My Desire” laat de minder gekende crooner in Williams naar boven komen.

Blijkbaar is André Williams er sinds deze opnamen in geslaagd om ‘clean’ te blijven en zo verder van een gezonder leven te gaan genieten. Daarnaast is zijn gezondheid nog relatief OK en zou er dus niets mogen in de weg staan voor een gesmaakt vervolg aan dit met ‘The Sadies’ opgenomen album.

(valsam)

Artiest info
ANDRE WILLIAMS  
 

Label: Yep Roc Records

Distr.: Munich / V2 Records

video