CASSANDRA WILSON – ANOTHER COUNTRY

“Another Country” is de 18e plaat van de 57-jarige Amerikaanse jazz-zangeres Cassandra Wilson uit Jackson, Mississippi. Voor dit speciale album wilde ze de gitaar als belangrijkste instrument laten fungeren en om dat instrument tot zijn volste recht te laten komen in haar songs deed ze een beroep op de Italiaanse gitaarvirtuoos Fabrizio Sotti met wie ze tien jaar geleden ook al had samengewerkt voor haar toenmalige plaat “Glamoured”.

Alle liedjes op deze plaat werden opgenomen in een studio in Firenze, Italië waar Fabrizio Sotti voor bijkomende Italiaanse instrumentalisten had gezorgd voor percussie (Mino Cinelu), basgitaar (Nicola Sorato) en accordeon (Julien Labro).

Haar mix van jazz met roots- en bluesmuziek, country of pop is door de jaren heen als haar belangrijkste handelsmerk gaan gelden. Haar rustopwekkende stemtimbre is daarbij altijd een constante in haar platen gebleven. Deze jazzpersoonlijkheid wist in het verleden twee Grammy Awards weg te kapen voor haar cd “New Moon Daughter” uit 1996 en drie jaar geleden voor haar 2009-album “Loverly”.

“Another Country” is Cassandra Wilson’s opvolger voor haar twee jaar geleden verschenen album “Silver Pony”. De liedjes werden door de zangeres en Fabrizio Sotti samen gecomponeerd met uitzondering van de in twee totaal verschillende arrangementen op deze cd voorkomende Italiaanse klassieker “O Sole Mio”.

Er wordt van wal gestoken met de relaxte en intimistische song “Red Guitar” (zie video) waarbij Cassandra Wilson zelf op die rode gitaar tokkelt. Andere muzikale hoogtepunten worden aangeboden via songs als “No More Blues”, de sobere instrumentaaltjes “Deep Blue” en “Letting You Go” met heerlijk akoestisch gitaarspel van Fabrizio Sotti en het ritmische “Olomuroro”, waarvoor een heus kinderkoor van New Orleans naar de Italiaanse studio werd gecharterd.

Dat jazzlegende Miles Davis als één van de belangrijkste invloeden geldt voor Cassandra Wilson valt te horen in een aantal liedjes zoals het op Latijns-Amerikaanse ritmes vertolkte “Almost Twelve” en “Another Country”. Voor de ware liefhebbers van jazzmuziek is deze nieuwe cd van Cassandra Wilson als een niet te versmaden nieuwe parel in hun verzameling te beschouwen. Voor anderen is het misschien eerder een gelegenheid om eens met deze grote dame uit de jazzwereld kennis te maken.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Membran

Distr.: Suburban Records

video