THE RADIATORS FROM SPACE – SOUND CITY BEAT

Pas nadat de naam ‘punk’ was uitgevonden voor een muziekgenre en levensstijl kwam men er achter dat er in Dublin, Ierland al sinds 1976 een groepje actief was dat perfect binnen deze classificatie paste. ‘The Radiators From Space’ was de eerste Ierse punkrockband met als stichtend lid zanger-gitarist Phil Chevron die later het mooie weer hielp maken bij succesformatie ‘The Pogues’. De andere groepsleden in de beginfase waren Pete Holidai (zang, leadgitaar en keyboards), Steve Rapid (synthesizers), Jimmy Crashe en Mark Megaray. Deze twee laatste bandleden werden later vervangen door bassist Enda Wyatt en drummer Johnny Bonnie.

‘The Radiators From Space’ brachten twee platen op de markt in 1977 (“TV Tube Heart”) en in 1979 (“Ghosttown”) en hielden het in1981 voor bekeken toen een aantal bandleden hun eigen weg in de muziekbusiness begonnen uit te stippelen. In 2004 kwamen ze terug samen, maakten enkele ep-tjes en één album “Trouble Pilgrim” dat in 2006 op de markt kwam.

Daarna was het weer enkele jaartjes stil tot ze dit jaar plots met een 18 songs tellend album op de proppen kwamen. “Sound City Beat” werd de 4e plaat van ‘The Radiators From Space’ en bestaat uit een verzameling van coverversies van songs waar de bandleden enige vorm van goede herinnering aan hadden of die tot hun collectieve muzikale geheugen behoorden.

Niet dat we hier een bundeling van ‘greatest hits’ te horen krijgen, want van de meeste nummers had een grote muziekliefhebber als ikzelf nog nooit gehoord. Zo begint dit album met de song “Head For The Sun” van ‘The Movement’, een groep die actief was in de Ierse ‘Beat Scene’ van eind jaren ’60. Daarna volgt “It’s Happened Before, It’ll Happen Again”, een jazzy song die de piepjonge blues- en gitaarlegende Rory Gallagher in 1971 opnam met zijn allereerste groepje ‘Taste’.

De blues wordt ook gecoverd in de song “I’m A King Bee” van zanger Ditch Cassidy en zijn band ‘The Kingbees’. “6.10 Special” klinkt als een instrumentale gitaarhit van ‘The Shadows’ maar was in 1964 een lokaal succesje voor de Ierse band ‘The Hootenannys’. Zo vinden we nog een aantal andere obscure hitjes uit de sixties en seventies terug op deze plaat zoals o.a. “Never An Everyday Thing” van bubblegum-groepje ‘Grannys Intentions’ en het punknummer “That’s All Right” dat in Ierland een hitje van ‘The Blue Aces’ was in 1966.

Staat er dan niets bekends op “Sound City Beat”? Toch wel, want u zult zeker mee kunnen zingen met de 1965-hit “Gloria” van ‘Them’ (zie akoestische versie op bijgaande video) of met de klassieker “Dublin” van de Ierse topgroep ‘Thin Lizzy’. En misschien kent u zelfs wel het liedje “Morning Dew” van de Ierse bluesband ‘Sugar Shack’.

Conclusie van dit alles is dat deze plaat eerder een kennismaking is met de veel minder bekende songs uit de Ierse ‘Beat Scene’ en dat ‘The Radiators From Space’ met deze plaat een beetje les in de geschiedenis van de Ierse muziek uit de jaren ’60 en ’70 hebben proberen te geven door de songs te brengen die aan de basis hebben gelegen van hun later ontwikkelde eigen sound. Daarin zijn ze dan volgens onze bescheiden mening met “Sound City Beat” met grote onderscheiding in geslaagd.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: The 625 Label
Info: Munich / V2

video