DALLAS FRASCA - SOUND PAINTER

De Australische Dallas Frasca maakt al enkele jaren rauwe, luide, met blues doordrenkte rootsmuziek. Haar nieuwste werkstuk is nu nog rauwer en luider dan alles wat we voorheen van haar hoorden. Dallas Frasca blijft wat ons betreft zeker de queen of Australian roots-rock. Alles werd live in één of twee takes opgenomen, zonder hulp van basgitaar, al spat het geluid op volle kracht uit de boxen. Dat komt enkel van haar twee begeleiders , her "Favourite gentleman" Jeff Curran op enkele vintage Les Paul gitaren, idem versterkers en microfoons, samen met de pas bijgekomen Pete Mc Donald die "beukt" op de drums.

Het album werd opgenomen in de "Rola Pola" Studio, in een magazijn in Brooklyn, New York, vlakbij de befaamde Brooklyn Bridge, onder leiding van producer Andy Baldwin (Bjork, Living End, Cat Empire) . Reeds vanaf de eerste minuten na het verlaten van de luchthaven ging het er heavy aan toe, een onverlaat gooide een kassei van een brug , die dwars door de vooruit van hun taxi naar binnen sloeg. De toon was gezet... dit zou heavy stuff gaan worden.

En dat is 't ook geworden, een cd vol met zware, vet klinkende riffs, rauwe, deels geschreeuwde, deels gezongen blues grooves en beukende ritmes. Dallas slaat hard toe, dit is de stem die je gemist hebt sinds Janis ons verlaten heeft, maar met een bijtende,punky attitude van vandaag.

Enkele prachtige voorbeelden: de single "All My Love Is Gone" waarmee de cd extra sterk opent, of "Hey Mama", pure ruige soul tegen een muur van beukend gitaargeweld. Het brutaal rockende "Anything Left To Wonder" overtreft dit alles: de ingehouden woede tegenover alle tegenslag die ze tijdens dit rampzalige jaar meemaakte, spuwt ze letterlijk uit, terwijl ze zingt: "You'll have to punch me harder... to knock me down".

Maar als luisteraar hebben wij wel geluk, want die woede doet een heerlijk vuurtje branden diep binnenin Dallas, die een plaat vol energie opleverde. Met "Sound Painter" heeft Frasca een definitief statement gemaakt, en haar eigen geluid eindelijk gevonden. Als tegengif voor al dit vocaal geweld gaat ze er in beheerste schoonheid uit en blust ze de brand die ze veroorzaakte met "Ain't No Fury", een ingetogen ode aan haar beste vriendin die haar door die moeilijke tijd hielp. Daarmee sluit een al zo prachtige cd perfect af. Aanradertje!

(RON)

Artiest info
Website  
 

Label: Spank Betty Records

video