PENNY NICHOLS SINGS THE EARLY SONGS OF JACKSON BROWNE – COLORS OF THE SUN

Tijdens de herfst van 1966 keerde de folkzangeres Penny Nichols terug van een optreden voor de militairen die streden in de oorlog in Vietnam toen ze besloot om haar zinnen eens serieus te gaan verzetten en in concertzaal ‚The Paradox‘ in Tustin, Californië te gaan deelnemen aan een ‚open microfoon‘-competitie.

Daar ontmoette ze een jongeman die ook een keertje wou weten of er iemand geïnteresseerd was in zijn werk als zanger en songschrijver. Dat was duidelijk het geval voor niemand minder dan Jackson Browne, de succesrijke artiest die miljoenen platen zou verkopen in de volgende decennia.

Voor Penny Nichols was die ontmoeting het begin van een intense vriendschapsband die ze met Jackson Browne ontwikkelde en die daarna bezegeld werd door middel van enkele voorprogramma’s die ze later voor hem mocht verzorgen. In 1968 bracht ze een eerste soloplaat op de markt die „Penny’s Arcade“ heette en haar meteen een verkoop van meer dan 50.000 exemplaren opleverde.

Haar vriendenkring telde in de sixties meerdere beroemde namen zoals Linda Ronstadt, Jennifer Warnes, Steve Miller en George Harrison. In de seventies ging ze zich echter meer en meer toeleggen op het schrijven van songs voor andere artiesten en verdween zij zelf helemaal van het voorplan. Tegelijkertijd ging ze terug naar de universiteit waar ze nog twee diploma’s wist te behalen voor ‚Muziek‘ en ‚Psychologie‘.

Pas in 1990 kwam er een tweede soloplaat van Penny Nichols met „All Life Is One“ en in 1993 nam ze het album „The Jataka Tales“ op met liedjes die gebaseerd waren op de gelijknamige eeuwenoude Boeddhistische verhalen.

Anno 2012 geeft Penny Nichols les in de New Yorkse Hudson-vallei en heeft ze voor haar muzikale activiteiten een home studio gebouwd waar ze twaalf liedjes uit het stevig gevulde repertoire van Jackson Browne heeft opgenomen voor haar nieuwste plaat „Colors Of The Sun“, meestal minder bekende liedjes van deze Californische troubadour en vooral daterend uit zijn prille beginperiode.

Dat haar oude vriendschap met Jackson Browne nog steeds stand houdt wordt bewezen door zijn aanwezigheid als co-vocalist bij het liedje „Song For Adam“. Ook Severin Browne - Jackson’s broer - neemt een duet met Penny Nichols voor zijn rekening bij de song „From Silver Lake“.

Andere grote namen uit de muziekwereld die participeren op dit album zijn die van Greg Copeland, Steve Noonan en de in augustus 2010 aan kanker overleden Kenny Edwards, stichter van ‚The Stone Poneys‘, gevierd sessiemuzikant bij zowat elke in Californië opgenomen plaat en ook vele jaren leadgitarist van de zangeressen Karla Bonoff en Linda Ronstadt.

Bij de bekendste liedjes op deze cd horen openingstrack „These Days“ die Penny Nichols hier zeer sober brengt, het uit de tijd van ‚The Eagles‘ stammende „The Birds Of St. Marks“, „Fountain Of Sorrow“ en „For A Dancer“, Jackson Browne’s steevaste, beklijvende afsluiter bij zijn live shows. „Colors Of The Sun“ is een zeer onderhoudend en intimistisch eerbetoon van een erg mooi zingende zangeres aan haar erg mooie songs schrijvende vriend des levens Jackson Browne.

(valsam)
“It is great to see that old friendships can still last forever. Singer Penny Nichols’ admiration for songwriter Jackson Browne dates from the mid-sixties and could not be expressed in a better way than via her tribute provided in the twelve songs on her intimate, heartwarming new album ‘Colors Of The Sun’. “
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Pensongs Productions

Info: Hemifran