XAVIER RUDD– SPIRIT BIRD

De 34-jarige Australische singer-songwriter en multi-instrumentalist Xavier Rudd heeft zich doorheen de voorbije jaren een ijzersterke reputatie opgebouwd als live performer, iets waar u zichzelf binnenkort ook persoonlijk van kan gaan overtuigen want de man komt op tournee naar Nederland en België (zie onderaan deze recensie voor de data en locaties).

Hij is een echte surfer waar - mede dankzij zijn bruin getaande huid - van afstraalt dat hij veel van zijn tijd op het water en aan de warme stranden doorbrengt. Denk aan Ben Harper, Jack Johnson of Donavon Frankenreiter en u kunt zich meteen een idee vormen over welk soort muziek deze rasartiest op het podium tovert. Tijdens zijn steeds op blote voeten gebrachte optredens laat hij ook zijn beheersing van vele instrumenten zien en horen: gitaren, djembe, mondharmonica en ook de onontbeerlijke Australische didgeridoo ‘yidaki’ passeren daarbij de revue.

Ook zijn sociale engagement voor het lot van de Aboriginals, de originele bewoners van Australië en zijn oprechte bezorgdheid over het milieu komen telkens weer even aan bod tijdens zijn shows en in zijn gebrachte liedjes. Zo ook op zijn recentste album ”Spirit Bird”, de langverwachte opvolger voor zijn laatste soloplaat “Dark Shades Of Blue” uit 2008 en het samen met de ritmesectie ‘Izintaba’ (bassist Tio Moloantoa en percussionist Andile Nqubezolo) opgenomen blues- en rootsalbum “Koonyum Sun”.

Op zijn zevende officiële plaat “Spirit Bird” krijgen we 13 nieuwe nummers te horen die recent uit de pen en het brein van Xavier Rudd ontsproten zijn. Sinds hij in 2002 debuteerde met de cd “To Let” is deze artiest door een zeer interessante ontwikkeling gegaan met zijn sound en zijn muziek. Met zijn nieuwe plaat heeft hij de volle maturiteit bereikt en de songteksten hebben telkens opnieuw een betekenisvol onderwerp meegekregen.

Hij brengt op een aantal nummers de originele klanken van de muziek die Aboriginals sinds meerdere eeuwen produceren en de didgeridoo is daarbij een vaak terugkerend instrument. De oertraditionele, instrumentale openingstrack “Lioness Eye” zet meteen de toon voor dit rootsalbum, maar nadien komen er ook meer lichtvoetige songs aan bod op deze knappe plaat. Zo laat hij een vogeltje meezingen op het nummer “Butterfly” en gaat de titeltrack “Spirit Bird” over een zwarte kaketoe met rode staart, een soort papegaai die hem sterk inspireerde bij het schrijven van deze song en dan ook duidelijk op dit nummer te horen is, naast het spirituele gospelgeluid van een vrolijk meezingend kinderkoor.

Zijn wat hese stem komt zeer goed tot uiting in akoestisch gebrachte liedjes als “Comfortable In My Skin” over de herstelperiode na zijn zware rugoperatie, “Paper Thin” en het mooie, sentimentele liefdesliedje “Mystery Angel”. De eerste single “Follow The Sun” (zie akoestische live versie op bijgaande video) verkoopt in Australië als zoete broodjes en zou na zijn doortocht in de Benelux ook in onze contreien wel eens in de hitlijsten kunnen belanden. Anderzijds vinden we dat de meer experimentele nummers “Prosper”, “3 Roads” en het 10 minuten durende, overwegend instrumentale “Full Circle” de totale sfeer van deze plaat wat te sterk naar beneden haalt, waardoor het aanwezige meer commerciële werk wat minder geaccentueerd wordt.

Zoals in het begin van dit verhaal al aangegeven: ga uzelf overtuigen van de kwaliteiten van Xavier Rudd tijdens zijn komende shows in België en Nederland en beslis daarna over de eventuele aanschaf van zijn nieuwste plaat “Spirit Bird”.

(valsam)

Vrijdag 27 juli 2012: Effenaar – Eindhoven NL
Donderdag 2 augustus 2012: Openluchttheater Rivierenhof – Deurne BE
Vrijdag 3 augustus 2012: Esperanzah! – Abbaye de Floreffe BE
Dinsdag 7 augustus 2012: Paradiso – Amsterdam NL

 

Artiest info
Website  
 

Label:SideOneDummy Records

Info: Suburban Marketing

video