MISSISSIPPI SHAKEDOWN - 5th

Als je in een over- enthousiaste bui je vorige cd de titel gaf "I Don't Know What I'd Do Without You, But I Sure Would Like To Find Out" kan je dat alleen maar compenseren door ditmaal wat te sparen op de inkt. Dus is het "5th" geworden, een titel die kort, krachtig en duidelijk is. Het is inderdaad ook de vijfde van deze Australische jongens. De vijfde ook al die we voor hun bespreken, want sinds hun debuut zijn we de heren blijven volgen. Was dat debuut nog vooral gevuld met bluesnummers vol messcherpe slidesolo's die geïnspireerd leken door hun voorbeelden Elmore James en Hound Dog Taylor, op deze vijfde is er een verdere evolutie merkbaar naar een pop- rock - en partyband, al blijft de blues, zoals steeds nog volop aanwezig. Een andere constante is de tongue- in cheek humor van groepsleider Jeff Cripps in de meeste van zijn teksten.

Met de titel van de openingtrack "We're Gonna Have A Party" weten we al dadelijk waar het de jongens om te doen is, want zoals ik net al vermeldde, deze Aussi's weten van plezier maken op het podium. "Deeper In Debt" en "When You're Dead, You're Dead" hebben zowat hetzelfde thema als onderwerp, want de ene dag ben je wat, en dan, wat later ben je alles kwijt..., tenslotte eindigen we ook allemaal hetzelfde: dood. De instrumental "Exile On Main Street" is ontstaan uit een riff van een nummer dat het niet gehaald heeft. Jeff hield van die riff, bleef er mee rotzooien tot plots de Allman Brother achtige gelijkenissen begonnen boven te drijven. Hij werkte dat verder uit en inderdaad, een nummer dat de sfeer van vroegere A.B.B. instrumentals als "Jessica" uitademt was geboren. Jeff besloot toen maar om het ook op de cd te plaatsen.

Het meest heavy nummer, meer herinnerend aan hun vroege werk is "Something Comes Into My Mind", met distorted gitaren, vervormde zangpartijen en een scheurende mondharmonica. Prachtig nummer. Net als het hiermee contrasterende "Something So Right" , een zeer bluesy track, Mississippi Shakedown op zijn rustigs. Ditmaal is de hoofdrol weggelegd voor de tweede gitarist, Wayne Leffler, die de song zeer soulvol zingt en voor wat bijpassend, sfeervol gitaarwerk zorgt, de mondharmonicabijdragen ten slotte komen ook van hem. Samen zijn dit zowat de twee beste songs op de cd, wat ons betreft. De rest ontdekken is jullie werk. Zoals we al verwacht hadden, is 5th een wat voorspelbare cd geworden, al bedoelen we daarmee wel "voorspelbaar goed".

(RON)

Artiest info
Website  
   

CD Baby

video