ANDREW EDSTROM - ....THIS OR ANY OTHER SOLAR SYSTEM

Niet zo lang geleden kon je hier de bespreking lezen van de nieuwste van Mare Edstrom, "Way Beyond The Blue" een mooie blues cd vol gospel invloeden die ze zoals gewoonlijk samen maakte met haar rechterhand, de gitarist Kenn Fox. Naast artieste is Mare ook bezitster van haar eigen kleine platenlabel, Spiritone Records, en op dat label verschijnen naast haar eigen releases ook nog wat cd's van andere artiesten en bands uit de omgeving van Wisconsin, waar het label gevestigd is.

Een van die releases is die van haar eigen zoon, Andrew. Het gaat om een volledig instrumentale cd. Andrew is gitarist en te situeren in de fusion hoek, indien je een label op zijn muziek zou willen plakken De cd is niet nieuw meer, hij verscheen al in 2009, op het moment dat Andrew Edstrom amper vijftien was, maar kwam nu, eerder toevallig, pas onder onze aandacht.

Opvallend is al het feit dat Andrew ondanks zijn jeugdige leeftijd, zijn debuut vult met 11 eigen geschreven composities, allen erg origineel van aanpak, maar duidelijk met de voeten in de blues, wat begrijpelijk is met zijn genen. Wat we te horen krijgen zijn moderne gitaar composities, die de geest van vroegere gitaarmeesters in zich draagt, maar er wat aan toevoegt. Hij laat zijn gitaar paden betreden waarop weinigen hem voorgingen. Daardoor ontstaan een soort bijzonder sfeervolle gitaarschilderijtjes, minisoundtracks als het ware,die je laten wegdromen op hun bluesy tonen.

Het deed me sterk denken aan een soortgelijke cd, "Riviera" van de minder bekende gitarist Fab Tranzer die een aantal jaren geleden veel indruk op me maakte en die ik heel regelmatig met veel plezier beluister. Ook hier krijg je datzelfde soort instrumentale sfeerbeelden, zeker in een nummer als "Samson's Last Prayer" of "(Falling) A Sunset Just For You" . Andere nummers zijn wat ritmischer van aanpak en zoals gezegd loopt de blues als een rode draad doorheen de ganse cd. Andrew heeft met zijn muzikale erfenis een eigen stijl gecreƫerd die indruk maakt. Het jonge kereltje heeft nu al heelwat techniek in huis, vergeet niet dat sinds deze opnames ondertussen al drie jaren vergingen. Ik ben dus benieuwd om snel wat nieuw werk van hem te kunnen horen.... want dat we nog van hem zullen horen is wel zeker!

(RON)

Artiest info
Website  
 

Label: Spiritone Records