LARKIN POE – THICK AS THIEVES special edition including bonus DVD

De beschrijvende titel die bovenaan de website van het uit Georgia afkomstige zuster duo Larkin Poe prijkt, bundelt in een paar woorden de gevoelens die de zusjes Rebecca en Megan Lovell je doen opwellen bij de beluistering van hun heerlijke nieuwe EP “Thick As Thieves”. Ze beschrijven zichzelf als de “Soul Singin’ Songwriting Sisters” en hiermee blijven ze nog veel te bescheiden. Zet het woord soulvol maar in vette letters voor dit zeven nieuwe, zelf geschreven nummers tellende album. Op “Thick As Thieves” ruilen ze de traditionele bluegrass geluiden meer en meer in voor een lekker in de oren klinkende mix van roots, blues, soul en R&B, gedrenkt in een broeierig zuiders Georgia sausje. Voeg hierbij nog de hemelse harmonieën, het virtuoze dobro en lapsteel spel van Megan, de mandoline van Rebecca en de gedreven muzikanten die ze rond zich verzamelden en de weg naar het grote succes ligt helemaal open voor dit super getalenteerde Larkin Poe.

Ze zitten niet stil, de twee resterende zusjes van The Lovell Sisters. Mochten we twee jaar geleden nog genieten van het vierdelig album “Band For All Seasons”, waarvan elk deel de naam van een seizoen droeg, dan presenteren ze ons vandaag , ondanks een zeer intensief toerschema, reeds een nieuwe release “Thick As Thieves”, waarvan zeker deze special edition versie, met een extra, veertien nummers tellende live DVD, zeer de moeite loont. De opnames dateren van 2011 en zijn opgenomen in een gedecoreerde wijnkelder in Stongfjorden, Noorwegen, voor een klein publiek en vormen de perfecte afspiegeling van hoe Larkin Poe zich live meer en meer profileert in een rootsrock richting met als afwisselend element de meer traditionele folk en bluegrass getinte nummers. Je zult ervan versteld staan hoe stevig en veelzijdig Larkin Poe live uit de hoek kan komen, met de grollende, op distortion drijvende solo’s op slidegitaar van Megan, de knappe rockstem van Rebecca, die ook uitblinkt op mandoline, geruggensteund door de trouwe percussionist Chad Melton en de elektrische gitaar van Rick Collar.

Ook op “Thick Of Thieves” zetten de zusjes Rebecca en Megan alle zeilen bij en kiezen ze voor een evolutie in hun sound. Deze meisjes zijn echte alleskunners. Ze tonen zich zowel gedegen songwriters als virtuoze instrumentalisten, die op hun jeugdige leeftijd al overkomen als ervaren rotten in het vak, met een neus voor de juiste sound en melodie. Zo is de soulvolle, funky opener “Fox” een echte oorwurm in een cross-over van stijlen die nooit zijn Southern, Georgia roots verbergt en bovendien een warme jazzy feel met een radiovriendelijk rockrefrein kruist. De opvolger “Play On” dweept met dezelfde stijlen en ontpopt zich gaandeweg tot een gospelvolle meezinger, een zegen voor elke live act.

Dat Larkin Poe van vele markten thuis is tonen ze in een rockend “Celebrate”, dat met stevige elektrische gitaren de plaat van het nodige buskruit voorziet, terwijl ze in de niets aan de verbeelding overlatende titel van een slepend soulvolle rockballade “Make It Hurt” de hartbrekende toer opgaan, met schitterende ritmewissels en knappe harmonieën. Verrassend klinkt ook het cabareteske, bluesy in New Orleans stijl paraderende “On The Fritz”. Weer anders klinkt de pijnlijke liefdesballade “Russian Roullette”, dat plechtigheid, mysterie en verdriet verbindt met als lijm de snijdende slidegitaar van Megan.

Het klinkt bijna ongelooflijk als je “Thick As Thieves” hoort, maar Rebecca en Megan Lovell zijn slechts 23 en 21 lentes jong en leveren met dit album een zeer volwassen plaat af die hun al succesvolle carrière zeker een nieuwe boost zal geven. Ze lieten op “Band For All Seasons” al ballontjes op dat ze open stonden voor een verrijking aan stijlen. Het beste voorbeeld hiervoor is de schitterende opener van de live DVD “The Principle Of Silver Lining” uit hun “Spring” album, dat toen met zijn soulvolle southern roots sound ook uit het album sprong. Symbolischer kan het bijna niet, want met het briljante “Thick As Thieves” is het opnieuw lente voor Larkin Poe.

Yvo Zels

Larkin Poe is momenteel op tournee door Europa. Voor de data, klik op Tour Dates.

Artiest info
Website  
 

Label: 2 Def Pig Publishing
Distr.: Sonic Rendezvous

video