IAN FRANKLIN AND INFINITE FREQUENCY – BREAKING GROUNDS

Ian Franklin is een singer-songwriter uit San Francisco Bay die zowel solo als met zijn band ‘Infinite Frequency’ op de lokale podia staat voor een avondje muzikaal entertainment. Hij begon zijn carrière in 1995 als funkrocker en hip-hopper bij de groep ‘Gollum’ maar met de jaren begon hij zich meer en meer toe te leggen op het componeren en brengen van door jazz en funk geïnspireerde rootsrock.

Samen met ‘Infinite Frequency’ debuteerde hij in 2006 met het album “What If…” en begin 2011 volgde er nog een door Ian Franklin solo opgenomen ep-tje “Step By Step”. Maar nu is het weer tijd geworden voor het grote werk via de release van een nieuw volwaardig studioalbum van ‘Ian Franklin And Infinite Frequency’ - hun officieel debuut onder die naam - dat “Breaking Grounds” heet en uit niet minder dan vijftien nieuwe, door Ian Franklin zelf geschreven songs bestaat.

De huidige bandbezetting bij ‘Infinite Frequency’ wordt gevormd door Chris Pappada (gitaren), Josh Atlas (bas), Eric Strand (drums) en Mayu Kawata (harmony vocals). Dit kwartet begeleidt Ian Franklin bij zijn live optredens, maar voor de opname van deze nieuwe cd werd ook een beroep gedaan op nog een hele serie andere sessiemuzikanten voor o.a. piano, blazers en cello.

Deze plaat begint met een jazzy, wat funky song die “Closer” heet, gevolgd door “Better Days” dat instrumentaal gedragen wordt door een aanstekelijk reggaedeuntje. De nummers van zijn solo-ep “Step By Step” staan ook opnieuw in verspreide orde op deze plaat en de indertijd uit dat schijfje getrokken funky singles “Baby I Got Your Fix” en “Don’t Do Me Like That” behoren ook vandaag nog altijd tot zijn beste werk, net als de titeltrack “Step By Step (We Will Overcome)”, een mooie song die ook in reggaestijl wordt gebracht.

Van de nieuwe nummers op dit album zijn wij voornamelijk gecharmeerd door de song “Desert Waters”, de funky titeltrack “Breaking Grounds”, de op een repetitief ritme gespeelde ballad “Lie Is A Lie”, het bijna 9 minuten durende epische werk “Steep Ravine (Oceanside)” en de heerlijk mooie, poppy ballad “Take the Long Way”, die in ‘Crowded House’-stijl met rap-intermezzo wordt gebracht. Voeg daar de met hoge falsetstem gezongen afsluiter “Back To Love” nog aan toe en u begrijpt dat wij hier volmondig hebben genoten van deze eerste plaat van ‘Ian Franklin And Infinite Frequency’.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Petting Zoo Records

Info: Glass Onyon

video