KARNEY – LOVE & RESPECT

De Californische muziekscène rond San Francisco Bay floreert dezer dagen bijzonder goed. We hebben hier in de voorbije weken meerdere nieuwe cd-releases van groepen uit deze Amerikaanse staat zien passeren en met het album “Love & Respect” van het kwartet ‘Karney’ komt daar weer een album bij.

De eerste stappen van Anna Karney in de muziekwereld zette ze als medeoprichtster van de heavy metalgroep ‘Stepchildren’ in 1987. Daarna ging ze gedurende enkele jaren mee op tournee met de formatie ‘Angel Corpus Christi’ waarbij ze op keyboards en gitaar speelde. Pas in 2001 besloot zij om het helemaal op haar eentje te gaan proberen in een nieuw muzikaal project dat ‘Karney’ werd gedoopt.

‘Karney’ bestaat uit leadzangeres Anna Karney, gitarist Mike Doyle, bassist Kim Manoleus en drummer Jeff Herrera. De rockgroep debuteerde in 2001 met een titelloze eerste plaat en lanceerde drie jaar later in 2004 een tweede cd “All Connected”. Daarna volgde een heel lange rustpauze om voor ons ongekende redenen.

Maar nu is Anna Karney en haar groep helemaal terug in de actualiteit met de release van het album “Love & Respect” waarvoor tien songs werden opgenomen die de zangeres en bandleidster allemaal zelf heeft gecomponeerd. Op de video bij deze recensie kan u kijken en luisteren naar “A Beautiful Day”, de eerste single uit dit album.

In haar teksten durft ze vrij haar mening uiten over sociale en politieke aspecten die haar bezig houden. Zo heeft ze in het verleden haar ongezouten mening over het strenge drugsbeleid in Amerika verkondigd in de song “My Little Bush” waarin ze opkomt voor de rechten van de kleine privé gebruiker van drugs als cannabis en marihuana.

Met de nummers op “Love & Respect” is Anna Karney wat verder afgeweken van de hardrocksound uit haar vroegere werk en schuift ze meer op in de richting van melodieuze indie rock- en popmuziek. De titeltrack waarmee het album van start gaat is zo’n rockballad waarin zelfs trompetgeschal te horen valt en de song “Hold On” is een lekker swingend uptempo liedje waarmee de luisteraar probleemloos kan meezingen. In “Across The Planet” klaagt ze op sociaal geëngageerde wijze de opwarming van de aarde aan en het feit dat er haast niemand zich iets van aan schijnt te trekken.

“Not Lost” is een sober nummer waarmee de rust over deze plaat neerdaalt en dat op akoestische wijze wordt gebracht door Anna Karney. In “Eternity” benadert zij het meest haar oude vertrouwde hardrockstijl en met de melodieuze popmuziek van “Snake Oil Salesman” en de Latijns-Amerikaanse salsaritmes in het nummer “Aurora” bewijst ‘Karney’ dat ze in de toekomst nog altijd voor een geheel andere muziekstijl kunnen gaan kiezen. Misschien is de cd “Love & Respect” net daarom ook als een voorzichtig aftasten van de muzikale mogelijkheden voor Anna Karney en haar groep te beschouwen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Left Angle Records

Info: Glass Onyon

video