BURTON JESPERSEN – ANY ROAD

Toen ik zag dat singer-songwriter Burton Jespersen woonachtig was in Taos, New Mexico moest ik meteen terugdenken aan het catchy melodietje bij de gelijknamige hit uit 1972 van R. Dean Taylor. Maar de muziek die deze Burton Jespersen maakt heeft op geen enkele wijze iets te maken met deze nostalgische terugblik van ondergetekende. Zelf is deze muzikant ook niet meer van de jongsten en was hij allicht een jonge tiener toen R. Dean Taylor destijds over zijn woonplaats zong.

Na zijn laatste in Los Angeles opgenomen plaat “The Ride” uit 2003 was het gedurende lange tijd stil rond Burton Jespersen, die naast zijn zangcarrière ook werkt als toneel- en filmacteur. Qua muziekstijl koos hij voor bluesy folkrock waarin hij al die jaren liedjes is blijven schrijven. Het resultaat van die arbeid is nu terug te horen in 9 van de 14 liedjes op zijn nieuwste plaat “Any Road” die onlangs op de markt is gekomen, bijna tien jaar na zijn vorige muzikale uitstap met “The Ride”.

De vijf overige nummers op dit nieuwe album zijn songs die hij zelf uit het repertoire van andere muzikanten selecteerde omdat ze een belangrijke indruk op hem hebben gemaakt of omdat hij die liedjes bij zijn live optredens telkens weer wilde spelen. In deze categorie horen songs thuis als “Barrel Of Rain” van Calman Hart, countryballad “Farmers Lament” van Drew Nelson, “Gone Again” van de betreurde Kenny Edwards, “You Must Not Be Drinkin’ Enough” dat Danny Kortchmar voor Don Henley schreef en “Gravity” van de Amerikaanse countryster Robert Lee Castleman.

Zijn eigen composities zijn zeker ook het beluisteren waard en enkele van die nummers kunnen ook de geschiedenis in of als basismateriaal voor coverversies door andere artiesten dienst doen. Liedjes als countryrocksong en titeltrack “Any Road”, de lekker meezingbare swingrocknummers “I Don’t Care” en “Red Truck Wine” (zie video), het boeiende levensverhaal in de knappe ballad “Time” en de nostalgisch terugblikkende song “Rio Grande” zijn stuk voor stuk knap gebrachte, tijdloze nummers.

Of we nog eens tien jaar zullen moeten wachten op een opvolger voor “Any Road” is niet geweten, maar we durven Burton Jespersen toch aanbevelen om op de ingeslagen weg voort te doen want dit soort liedjes kunnen elke in de mode zijnde muziekstijl zonder problemen overleven en ze zullen altijd opnieuw een geboeid luisterpubliek weten te vinden.

(valsam)
“Almost ten years after his latest release ‘The Ride’, country and folk rock singer-songwriter Burton Jespersen has released a magnificent new record with ‘Any Road’. Nine own compositions are blended nicely with five very selective cover songs and together they are forming a timeless effort which will at any time in history be able to find an interested audience.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Dog Soldier

Info: Hemifran

video