EDENS EDGE - EDENS EDGE

Leadzangeres Hannah Blaylock, mandoline- en banjospeelster Cherrill Green en gitarist Dean Berner zijn drie muzikanten uit Arkansas die drie jaar na hun oprichting in 2004 naar Nashville verhuisden in 2007 om er aan een muzikale carrière als countrymuziek spelende formatie te werken onder de groepsnaam ‘Edens Edge’.

Eerst werd er begin 2011 met “Amen” een single gelanceerd die als voorbode voor hun debuutplaat dienst moest doen. Daar werd zowat gedurende het hele voorbije jaar hard aan gewerkt in ‘The Love Shack’ opnamestudio in Nashville. De release van dat eerste studioalbum is er eind juni 2012 gekomen en heeft de groepsnaam “Edens Edge” als titel meegekregen.

Deze plaat wordt integraal gesponsord door ‘Cracker Barrel’, een Amerikaanse restaurant- en voedingsketen waar het eten in een traditionele ‘home cooking’ stijl wordt geserveerd, zowel ontbijt als lunch en diner. De keten geeft bij elke aankoop een gratis kaartje waarmee je een song van dit album digitaal kan downloaden.

Het spreekt voor zich dat deze originele marketingstrategie op enorm veel succes kan rekenen in ‘fast food’-land Amerika. Maar voor ‘Edens Edge’ is het ook een unieke gelegenheid om hun muziek meteen doorheen het hele land geïntroduceerd te krijgen en zo de groep snel en zeer breed gekend te maken.

Intussen werd er ook al een tweede single uit deze debuutplaat gelanceerd met het bluesy nummer “Too Good To Be True” dat qua stijl behoorlijk verschilt van die eerste single “Amen” waarmee deze plaat ook begint. Die diversiteit in hun songs biedt het trio van ‘Edens Edge’ de mogelijkheid om meteen aan te tonen dat ze ook na deze eerste plaat nog alle richtingen uit kunnen in de wereld van de countrymuziek.

Veel typischer Amerikaans dan de sound van ‘Edens Edge’ is kan je momenteel allicht niet vinden in de Amerikaanse countryscène. De groep profileert zich op hun christelijke achtergrond en ‘God Our Creator’ wordt dan ook door elk bandlid uitvoerig bedankt en bejubeld op de credits van deze cd. Dit religieuze aspect komt ook aan bod in songs als “Last Supper” en het a capella gebrachte “Christ Alone”. Ook de overige songteksten zijn trouwens behoorlijk braafjes gehouden en zullen niemand kwetsen of op foute gedachten brengen.

De bluegrass-sound in de nummers wordt vooral geïntroduceerd in deze countrysongs door het vlotte bespelen van de banjo en de mandoline door Cherrill Green. De loepzuivere zangpartijen van Hannah Blaylock doen tijdens de beluistering van deze cd meermaals denken aan Dolly Parton en Alison Krauss. Wij zijn niet zo’n grote fans van die zwaar veramerikaniseerde countrymuziek en zien onze voorkeur dan ook uitgaan naar de rustigere ballads op dit album zoals bij de songs “Last Supper”, “Feels So Real” en “Liar”.

Op de ‘special edition’-versie van dit album krijgt de luisteraar met ‘Roots”, “Little Bird” en “Wherever I Go” nog eens drie songs extra aangereikt. “Edens Edge” is een professioneel afgewerkte debuutplaat van deze gelijknamige groep, maar anderzijds volgens ons toch enkel aan te bevelen aan de echte liefhebbers van die pure Amerikaanse countrysound.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Big Machine Records

Info: Webster PR

video