DALE BOYLE – THROWBACK

Gaspé is een schiereilandje voor de zuidkust van de ‘Saint Lawrence’-rivier in de Canadese provincie Quebec, waar de meerderheid van de bevolking overwegend Franstalig is. Het Frans is er trouwens de officiële eerste taal. Gaspé is eveneens de geboorteplaats van singer-songwriter Dale Boyle die om praktische redenen besloot om toch maar naar de provinciehoofdstad Montreal te verhuizen om van daaruit zijn liedjes te gaan opnemen en ze de wijde wereld in te sturen.

Dale Boyle doet dat tegen de vigerende landstaal in met Engelstalige teksten die gezongen worden op de tonen van folk, country en bluesmuziek. Hij debuteerde in 2004 met het overwegend akoestische album “In My Rearview Mirror: A Story From A Small Gaspé Town”, een plaat die drie jaar later werd opgevolgd door “Small Town Van Gogh’ waarmee hij tot in Europa gehoor vond.

Nu verschijnt zijn derde plaat onder de titel “Throwback” met daarop tien songs die hij vorige winter in zijn home studio heeft opgenomen. Acht songs zijn originele nummers die Dale Boyle zelf heeft geschreven. Van dat lijstje willen we hier graag een speciale vermelding maken voor de openingstrack “All Gone Now” en voor de akoestische ballads “When You Wake”, “Leaving Dogtown” en “Unsung”.

Dale Boyle deed een beroep op twee Canadese gastmuzikanten voor de opname van enkele tracks op deze cd. Zo zingt de sinds 2007 voormalige ‘Waylin’ Jenny’-zangeres Annabelle Chvostek mee in een prachtig gebrachte duet dat “You Might Come Around” heet en speelt folk- en bluesmuzikant Michael Jerome Browne daarnaast schitterend op fiddle, slide gitaar en mandoline.

De twee resterende tracks op “Throwback” zijn coverversies van “I Won’t Back Down” van Tom Petty en een live gespeelde versie van “Baby Please Don’t Go”, een bluessong van Big Joe Williams die hij voor het eerst heeft gebracht in 1935, maar een nummer dat wellicht het bekendst is geworden in de versie van Van Morrison en zijn groep ‘Them’. Zij brachten die song als A-zijde van de destijds op de B-zijde geplaatste maar nadien tot monsterhit uitgegroeide single “Gloria”.

“Throwback” is een zeer verdienstelijke derde plaat van deze Canadese sympatico uit Montreal. Hij demonstreert op rustgevende wijze zijn kwaliteiten als zanger en als songschrijver in de liedjes die een plaatsje kregen op dit album. Hiermee bouwt hij zijn krediet gestaag verder uit voor wat zijn muzikale toekomst aanbelangt.

(valsam)

French Canadian singer-songwriter Dale Boyle presents a mix of folk, country and blues music on his latest release 'Throwback', his third album which was recorded in his own home studio. Especially the self penned acoustic ballads and the duet 'You Might Come Around' with former 'Waylin' Jenny'-singer Annabelle Chvostek are magnificent, as well as his personalized interpretations of Tom Petty's 'I Won't Back Down' and 'Baby Please Don't Go', a blues song by Big Joe Williams, but best known as B-side of 'Gloria' from Van Morrison and his band 'Them'."
- www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran