GEOFF UNION – COLD AS STEEL

De uit Austin, Texas afkomstige Geoff Union speelt al vele jaren country- en bluegrassmuziek. Hij doet dit sinds meer dan 15 jaar samen met Billy Bright in de formatie ‘The Two High String Band’, maar hij heeft in 2008 ook een eerste soloplaat uitgebracht onder de titel “Big Sky Tonight”.

Voor de opvolger van dat album deed Geoff Union opnieuw een beroep op zijn muzikale ‘buddy’ sinds jaren. Billy Bright zorgde voor het opnemen en het werk als cd-producer en hij speelt mee op mandola en mandoline bij de acht nummers die werden opgenomen voor die tweede plaat “Cold As Steel”. Andere opvallende instrumenten op deze songs zijn de banjo bespeeld door Mark Maniscalco en de fiddle waarop Ricky Turpin het beste van zichzelf heeft gegeven.

Geoff Union speelt daarbij zelf op akoestische gitaar en zingt enkele songs met harmony vocals support van zijn vrouwtje Christina. Openingsnummer “Devil’s Card” en het daaropvolgende “40 Years” zijn typische bluegrassnummers waarop de banjo en de fiddle instrumentaal de bovenhand hebben. In de songs “Lewis Redmond” en “Spirit Of ‘94” worden boeiende levensverhalen verteld op een bedje van klanken die geklasseerd staan als bluegrassmuziek.

“Half Past Zero” en “Fanny At The Front Door” zijn twee instrumentale nummers waar Geoff Union zijn kunsten als gitarist uitgebreid kan in demonstreren. En het beste nummer op deze plaat wordt naar onze smaak tot op het einde opgespaard met “Water In The Well” waarin Billy Bright zich eens goed kan laten gaan op zijn mandoline.

De titeltrack “Cold As Steel” is dan weer een nummer in de bluegrass-stijl van de jaren ’80 met een stuwende, ritmische drive en dito gitaarspel. Op de bij deze recensie toegevoegde video kunt u zelf vaststellen hoe Geoff Union het er bij het presenteren van die song vanaf brengt.

Ook dit album bestaat uit zulke typisch Amerikaanse rootsmuziek en zal voor de gemiddelde Europeaan misschien wel wat te vreemd in de oren klinken. Anderzijds zouden we onze exploratie van andere culturen niet tot ons eigen continent mogen beperken en daar kunnen we wat aan doen door onze kennis trachten te verbreden door het beluisteren van deze heel specifieke bluegrassmuziek.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Shining Castle Music

video