ARTHUR ALLIGOOD – ONE SILVER NEEDLE

“I Have Not Seen The Wind” was de titel van het debuutalbum dat de op het platteland van de Amerikaanse staat Tennessee wonende singer-songwriter Arthur Alligood in 2011 heeft uitgebracht. Een klein jaartje na die release is er nu al een opvolger klaargestoomd in de vorm van de cd “One Silver Needle” met tien nieuwe composities van deze getalenteerde muzikant. Zijn poëtische songteksten vol van metaforen worden gezongen op een bedje van sobere en akoestische folkmuziek en zijn vaak verhalen die uit het dagelijkse leven gegrepen werden.

Dat de entree van Arthur Alligood in de muziekscène niet onopgemerkt is voorbij gegaan mag blijken uit het lijstje van gastmuzikanten die hem voor de opname van zijn tweede album hebben bijgestaan. De meest opvallende namen zijn die van drumlegende Jim Keltner (o.a. Bob Dylan, George Harrison, ‘Travelling Wilburys’ en zoveel anderen), gitarist Michael Ward (o.a. Ben Harper en ‘The Wallflowers’) en bassist Leland Sklar (o.a. Jackson Browne, Carole King en James Taylor).

Op de video bij deze recensie kunt u Arthur Alligood aan het werk horen en zien in de song “Coming For the Heart Of Me”. Het openingsnummer van deze cd is “Shouldn’t Be That Hard”, een Tom Petty-achtige rocksong met heerlijke orgelklanken, gespeeld door Jeff Babko. Het daarna volgende “We Had A Mind To Run” leunt wat sterker aan bij de typische Nashville-countrysound.

De albumtiteltrack “One Silver Needle” is een sober gebrachte ballad waarin de piano met cd-producer Mikal Blue en de viool van Asha Sukumar als belangrijkste begeleidingsinstrumenten gelden. Met het zeer knap gezongen liedje “Darkness To Light” over een compleet mislopende relatie krijgen we het naar onze smaak beste nummer van deze cd te horen.

In de vijf resterende liedjes op “One Silver Needle” gaat de kwaliteit van de gebrachte songs alsmaar crescendo, alsof Arthur Alligood het beste voor het laatste wilde houden. Met al dat meespelende talent heeft dit album natuurlijk een bijzonder karakter gekregen, maar het blijft uiteindelijk toch vooral een verdienste van Arthur Alligood zelf dat deze plaat het verwachte succes moeiteloos waar zal kunnen maken, mede door de uitstekende songteksten die hij er bij heeft geschreven.

“Why’d You Let Me Go Cold”, “Coming For The Heart Of Me”, het catchy “Ochlockonee” en het intrigerende, akoestisch gebrachte slotnummer “Right Time Rain” zijn stuk voor stuk tijdloze songs die hopelijk gauw op een coverversie van gevestigde waarden in de muziekwereld zullen kunnen rekenen om daarmee het vakmanschap van Arthur Alligood als songschrijver definitief te willen bevestigen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: New Song Recordings

Info: Bloody Great PR

video