KATHRYN ROBERTS & SEAN LAKEMAN – HIDDEN PEOPLE

Gitarist Sean Lakeman (broer van folkzanger en songschrijver Seth Lakeman) en zangeres-pianiste Kathryn Roberts zijn een muzikaal folkrockersechtpaar dat woonachtig is in het als nationaal park beschermde heidegebied ‘Dartmoor’ in het graafschap Devon in het zuidwesten van Engeland. Hun huwelijk werd gezegend met de net 5 jaar geworden prachtige meisjestweeling Poppy en Lily.

Beiden achten ze de tijd rijp om - na een periode van behoorlijk wat succes met hun toenmalige groep ‘Equation’ - nu voor het eerst met zijn tweetjes aan een hernieuwde muzikale carrière te beginnen. Daartoe hebben ze net met de cd “Hidden People” een nieuwe plaat uitgebracht waarop tien composities te horen zijn, waarvan er acht uit de eigen songschrijverspen stammen, naast één herbewerkte traditional en een knappe cover.

Voor de studio-opnamen van “Hidden People” konden ze een beroep doen op de muzikale en vocale hulp van Sean’s broer Seth Lakeman en Cara Dillon, de knappe en hoogblonde Ierse folkzangeres die getrouwd is met Sean’s broer Sam Lakeman.

Daarnaast kwamen met Mark Chadwick (frontman van ‘The Levellers’), Jim Moray, Stu Hanna (van het Engelse duo ‘Megson’), Greta Bondesson (van het Zweedse trio ‘Baskery’) en de Amerikaanse ster Caroline Herring ook enkele singer-songwriters van folkmuziek naar de opnamestudio om er hun specifieke bijdrage aan één of andere song op deze plaat te verlenen.

Kathryn Roberts zingt op alle nummers en speelt op piano, keyboards, fluit en houtblazer terwijl Sean Lakeman op virtuoze wijze de snaren van gitaar, bas, mandoline en bouzouki beroert. Hij nam daarnaast ook de taak van producer voor deze plaat voor zijn rekening.

Met de traditional “Huldra” over de gelijknamige Noorse mythologische figuur wordt met een a capella gezongen nummer begonnen op “Hidden People”. Door dit nummer vooraan op de plaat te plaatsen nemen Kathryn Roberts en Sean Lakeman een berekend risico, maar ze zetten zo ook meteen een duidelijke basis voor de rest van de songs op dit album waarin de instrumenten wel degelijk talrijk aanwezig blijken te zijn.

In “The Ballad Of Andy Jacobs” en in slotnummer “Jackie’s Song” wordt verwezen naar de gruwel, de enorme gevoelens van onwezenlijkheid en de persoonlijke emoties die bij elke gevoerde oorlog weer opduiken. Maar er is ook plaats voor een gewoon liefdesverhaal in de song “Money Or Jewels”, voor het mysterieuze in “The White Hind”, voor lust en seks in het onder woordspelingen bedolven lied “Lusty Smith” en voor een gevoel van optimisme in “The Wisdom Of Standing Still”.

Met enkele van de nummers op de cd “Hidden People” hebben Kathryn Roberts en Sean Lakeman de traditionele folkmuziek van de volgende decennia geschreven. Als u dus uw tijd even vooruit wilt zijn, dan kunt u naar dit album verwijzen om over uw voorspellingen en uw kennis over de toekomst van de folkmuziek op te scheppen. Binnen zijn genre is dit een absoluut noodzakelijk aan te schaffen plaat.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Navigator Records

Info: Prescription PR

video