CURTIS SALGADO - SOUL SHOT

Curtis Salgado heeft al een hele muzikale geschiedenis achter de rug, teveel om op te noemen eigenlijk. Zo was hij lange tijd de stem van Roomful Of Blues, zong op meerdere cd's van Otis Grand, was een tijdje lid van Robert Cray's groep, en wat niet zovelen weten, was hij de man die de inspiratiebron was achter de film "The Bluesbrothers"

Begrijpelijk als je weet dat hij een van de belangrijkste en beste blanke echte soul-en blues vocalisten van de laatste drie decennia is. Zijn stem behoort volgens mij tot de beste in dit genre, samen met die van Darell Nulish en "Sugar" Ray Norcia vormt hij mijn favoriete top drie op dat gebied. (Otis Grand deelt die mening, zo te zien en te horen aan wie bij hem achter de microfoon plaatsneemt).

Naast zijn werk bij anderen is 't ook al zijn zevende solo album, ondanks het feit dat hij in 2006 door leverkanker geveld werd, hij overwon echter de ziekte , en bracht wat later zelf een van zijn sterkste cd's uit, met de veelzeggende titel "Clean Getaway". Voor deze "Soul Shot " schreef hij vier nieuwe eigen nummers en bracht een aantal goed gekozen covers van onder meer Johnny Guitar Watson, Bobby Womack en Otis Redding.

Het is meteen ook zijn debuut voor het bekende Alligator label, wat bijna vanzelfsprekend betekende dat Tony Braunagel de producer werd. Diezelfde Braunagel is ook drummer van de fantastische Phantom Bluesband (in feite Taj Mahals band) , en dus zorgden deze jongens voor de begeleiding, hetgeen resulteerde in een zeer sterke release. Zoals jullie waarschijnlijk weten is dat naast Braunagel, die band bestaat uit topmuzikanten: Mike Finnigan (orgel), Johnny Lee Schnell (gitaar) en Larry Fulcher (bas). Maar enkele extra gasten, waaronder Jim Pugh (toetsenman bij Robert Cray) deden ook hun bijdrage.

Twee van de beste keyboardspelers samen in één band, niet gebruikelijk, maar daar moest gebruik van gemaakt worden... op het funky "Nobody But You" horen we beide heren dan ook het beste van zich geven, samen met een select groepje blazers. Een andere mooie cover is Otis Redding's "Love Man" een nummer waar de soulstem van Curtis het best tot zijn recht komt, een solo van saxofonist Joe Sublett zorgt hier voor die echte "ouderwetse" Atlantic soulsfeer. "Gettin To Know You" is van George Clinton, dus weet je dat funk het hoofdingrediënt is voor die song, maar Salgado weet ook hier net genoeg soul binnen te smokkelen om het mooi te laten opgaan in de rest van de cd.

Een andere bekende gast die onze bluesfans wel zullen kennen is Frank Goldwasser, ook bekend als Paris Slim, hij speelt onder andere nu bij The Mannish Boys. Op "Strung Out" zorgt hij voor sfeervol, maar funky gitaarwerk bij het "gesproken" gedeelte in deze Johnny Guitar Watson cover, meteen ook een van de hoogtepunten van deze release.

"Soul Shot" bevestigt nogmaals wat we natuurlijk al langer wisten. Curtis Salgado is en blijft een soulzanger van formaat, die met deze cd zijn sterkste werk tot nu toe afgeleverd heeft. God zij dank voor die "Clean Getaway " zes jaar geleden, anders was al dit moois ons nooit ter ore kunnen komen.

(RON)

*De allerlaatste berichten zijn echter weer iets minder positief, net gisteren meldde men op zijn site dat Curtis binnen twee weken opnieuw een operatie moet ondergaan voor dezelfde redenen, ditmaal aan de longen.

Artiest info
Website  
 

Label: Alligator Records
Distr.: Munich / V2 Records

video