THE DUNWELLS – BLIND SIGHTED FAITH

Vorige week hoorde ik heel toevallig een nummer afkondigen tijdens een laatavondprogramma op Radio 1 van de Vlaamse VRT. De presentator van dienst meldde dat het ging om het nummer “I Could Be A King” van de groep ‘The Dunwells’. Mijn eerste gedachte was dat ik me de volgende morgen wat beter over deze formatie zou gaan informeren en even kijken of ze misschien al iets op cd hadden uitgebracht.

Maar het verliep allemaal nog veel beter dan gedacht toen ik diezelfde dag in het pakketje nieuwe cd’s dat me via ‘Rootstime’-opperhoofd Freddy werd bezorgd plots de cd “Blind Sighted Faith” van ‘The Dunwells’ terug mocht vinden. Het al geplande opzoekwerk naar informatie over deze band werd plots noodzakelijk om hier een zinvolle recensie over deze groep en hun plaat neer te kunnen schrijven.

“Blind Sighted Faith” blijkt de debuutplaat te zijn van de formatie rond broederpaar Joseph en David Dunwell, de twee neven Rob Clayton en Jonny Lamb en hun gezamenlijke goede vriend en leadgitarist Dave Hanson. De oorsprong van de groep bleek tot mijn verbazing niet in Amerika te liggen maar in het Engelse Leeds, waar ze eerst een tijdje als ‘The Dunwell Brothers Band’ door het leven gingen.

Onder de deskundige leiding van topproducer John Porter - ook producer van platen van o.a. Elvis Costello, B.B. King en ‘The Smiths’ - trokken de vijf heren van ‘The Dunwells’ naar Austin, Texas om er in Willie Nelson’s ‘Pedernales Studio’ dit debuutalbum op te gaan nemen en daar de fel begeerde Americana-sound zo nauwkeurig mogelijk te benaderen. Flarden uit de blues- en folkmuziek werden perfect vermengd met rock en country in de elf knap gevarieerde nummers die diverse bandleden voor deze plaat hadden gecomponeerd.

Mijn onmiddellijke verliefdheid op de uptempo gebrachte oorwurm “I Could Be A King” wordt ook na ettelijke beluisteringen van deze cd probleemloos in stand gehouden, maar er zijn zeker nog een paar andere songs terug te vinden die een even grote kans op hitsucces in zich dragen. Daarbij horen o.a. titeltrack “Blind Sighted Faith” en de in perfecte ‘Crosby, Stills & Nash’-harmonie gezongen liedjes “Only Me” en “Follow The Road”.

Verder worden wij meegesleept door de mooie, zeemzoete ballads “In The Moment” en “I Want To Be” en door het zachtjes swingende, heerlijk gezongen nummer “Goodnight My City”. En dan is er ook nog een speciale vermelding voor het 6 minuten durende akoestische nummer “Oh Lord” over een aflopende relatie waarmee een gepast einde aan deze zeer mooie debuutplaat is gekomen.

We krijgen zomaar eventjes twee prachtige bonustracks aangeboden op deze plaat met “Dance With Me” - een song die ze eerder nog onder de groepsnaam ‘The Dunwell Brothers Band” als singeltje hadden uitgebracht - en “You Don’t Have To Borrow Me”, een geweldige tearjerker die ze live telkens weer brengen.

‘The Dunwells’ hebben alles wat nodig is om het in de muziekbusiness te gaan maken: sterke songs met goede melodieën en weldoordachte teksten, een perfecte sound, zowel solo als in harmonie zeer mooie zangprestaties en de heren hebben daarenboven ook hun ‘looks’ nog eens mee. Dit schitterende debuut legt de lat der verwachtingen met betrekking tot een opvolger natuurlijk wel zeer hoog, maar we hebben zo’n vermoeden dat de band deze zonder enige problemen zal weten in te lossen.

(valsam)

THE DUNWELLS in NEDERLAND
Jul 06 Paradiso, Amsterdam
Jul 08 Bospop Festival, Weert

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Playing In Traffic Rec.

Info: Sonic RendezVous

video