BILL PARKER – APPLE (SONGS FOR DAVE) (EP)

Als jongeling hoopte de in de Amerikaanse staat Illinois opgegroeide Bill Parker dat hij voor zijn nog maar pas beginnende groepje een platencontract zou aangeboden krijgen door het platenlabel van ‘The Beatles’. De ouderen onder u weten zeker nog dat het stickertje op de vinylplaten van label ‘Apple’ aan de voorzijde een mooie groene appel vertoonde en aan de achterzijde een perfecte doorsnede van diezelfde groene appel.

Maar de grote droom van zijn eerste bandje is nooit gerealiseerd geraakt. Dus besloot Bill Parker om enkele decennia later maar zelf tot de actie over te gaan en zijn pas verschenen ep-tje met zes eigen composities “Apple (Songs For Dave)” te noemen en die plaat op te dragen aan David Lash, zijn toenmalige meedromende kompaan in die beginnende groep.

Dat de ‘Beatles’ samen met ‘The Kinks’ en ‘The Rolling Stones’ de grootste muzikale invloeden vormden voor de jonge Bill Parker kunt u nu zelfs nog horen op die zes tracks die hij opnam voor deze plaat. Hoewel deze nummers vooral akoestisch gebracht worden heeft hij evenveel aandacht aan de songteksten besteed als de ‘Fab Four’ of de groep rond de broertjes Davies. Maar de later verder doorgesijpelde invloeden van gekende singer-songwriters als Gram Parsons, Richard Thompson en Chris Hillman zijn daarbij nog nadrukkelijker aanwezig.

Momenteel woont Bill Parker opnieuw in de staat Texas na een tien jaren durend verblijf in Seattle, Washington waar hij in 2002 samen met zangeres Kathi McDonald een ep-tje opnam dat “Sex Not Guaranteed” heette. In september 2010 kreeg u bovendien op deze pagina’s eveneens een recensie aangeboden van zijn eerste soloplaat op Texaanse bodem “Texas Tales, Vol. 1” en nu willen we u dus informeren over de release van zijn recentste ep “Apple (Songs For Dave)”, een soloplaat in de ware definitie van dat woord.

Begonnen wordt er met “Rude, Crude & Socially Unacceptable”, gevolgd door het melancholische “Haunted” waarin de verhalenverteller in Bill Parker ongehinderd zijn gang kan gaan. Het romantische “Like A Beach Boys Song” met aan George Harrison herinnerende slide gitaar gaat vooraf aan een ander (waar of fictief) liefdesverhaal dat “All Hat, No Cattle” heet.

In “Genevieve” durft Bill Parker na bijna 40 jaar toegeven dat hij tot over de oren verliefd was op een toen allicht nog zeer mooie en jonge dame die in zijn dorp woonde maar waar hij te verlegen voor was om haar indertijd zijn liefde te verkondigen. Gedane zaken nemen echter geen keer en zijn kansen zijn nu natuurlijk definitief verkeken.

Dan maar over naar de laatste track “Pirate To Pirate” waarin Bill Parker als een wat ouder wordende man terugblikt op wat zijn meest belangrijke levensjaren lijken te zijn geweest. “Apple” is alvast een leuke miniplaat van deze naar een nooit meer terugkerende tijd reflecterende singer-songwriter.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Bopadu Records