RUFUS WAINWRIGHT - OUT OF THE GAME

Net zoals zijn vader Loudon en zus Martha blijft Rufus creatief en muzikaal productief, en niet te vergeten zijn moeder Kate McCarrigle, Canadese folkzangeres die twee jaar geleden overleed. In Canada moet er wellicht iets muzisch stimulerend in de lucht hangen of mogelijk is gewoon het familie DNA erg actief. In elk geval geeft Rufus in dit ‘Out Of The Game’ album weer blijk van zijn heel apart zang- en schrijverstalent. Zijn nasale stem is uniek, direct herkenbaar tussen de ontelbare singer-songwriters die met hun songs de wereld in trekken. Ook de rusteloze Rufus reisde graag sinds hij in de sporen trad van zijn songschrijvende vader. In 1998 kwam zijn debuutalbum uit en zo om de twee jaar kwam Rufus met nieuw materiaal voor de dag. Het vorige ‘All Days Are Nights: Songs For Lulu’ dateert van twee jaar geleden.

Met deze ‘Out Of The Game’, geproducet door Mark Ronson -(Amy Winehouse, Adele en Christina Aguilera) -, lijkt Rufus een evenwichtiger weg in te slaan. Inmiddels vond hij zijn levenspartner en hebben beiden hun dochtertje Viva om te koesteren. Dus keert Rufus zijn woelig verleden de rug toe, al zijn daar uiteraard nog sporen van te vinden zoals in ‘Welcome To The Ball’ waarin het feestgedruis nog nazindert. Rond de twaalf zwierige en meeslepende songs zou je je gemakkelijk een ‘road movie’ kunnen fantaseren met ‘Bitter Tears’ als openingssong en het soulvolle ‘Jericho’ als eindgeneriek. Het driekoppig doo-wop koortje en de synthesizers dragen bij tot de afwisselend dartele en uitbundige stemming van de zanger/gitarist die met zijn wendbare stem zijn gevoelens uitschildert. Op enkele songs voegen blazers zich bij het gevarieerd groepje instrumentalisten wat het klankenpalet van synthesizers, elektrische gitaren en drums nog verbreed.

In Rufus songs kan je invloeden waarnemen van zowel John Lennon, Harry Nilsson en John Martyn als van Steely Dan en Andrew Lloyd Webber. In het voortsnellend ‘The Perfect Man’ klinkt triomf door. Zus Martha zingt daarin op de achtergrond. Het gloedvol gezongen ‘Montauk’, gericht aan zijn dochtertje Viva, straalt hoop en warmte uit. In ‘Sometimes You Need’ gaat bluesy feeling schuil. Het laatste piëteitsvol vertolkte en ontroerende ‘Candles’ draagt Rufus op aan zijn overleden moeder met daarin de backing zang van een zestal familieleden, waaronder papa Loudon. Zijn tante Ann McCarrigle speelt accordeon. John Angus Smith speelt doedelzak. Rufus zelf begeleidt zich met akoestische gitaar. Hij vertolkt zijn songs met een natuurlijke elegantie die aansluit bij zijn voorkomen en de foto op het hoesje. Ook het inlegboekje is artistiek mooi verzorgd.

Het album reveleert een rustiger Rufus die op de bijgevoegde DVD openhartig over zijn relaties en het ontstaan van zijn songs schrijft. ‘Song Of You’ werd speciaal voor zijn partner geschreven, thans diens lievelingssong. Ook vertelt hij over de ziekte van zijn moeder en hoe haar heengaan voor hem en tweede geboorte betekende omdat hierna zijn songs een andere kleur kregen. Ook speelt hij op de piano een meer ingetogen versie van de ballad ‘Rashida’. Meer nog dan naar de radiohit ‘Out Of The Game’ gaat hier mijn voorkeur naar uit, net zoals naar het soulvolle ‘Jericho’. Maar alle songs hebben hun charme omwille van de gevoelsmatige echtheid en de melodische lijnen in zijn introspectieve reis.

Marcie

Artiest info
Website  
 

Label: Decca
Distr.: Universal Music

video