JASON SERIOUS – UNDERCOVER FOLK

Met zijn indierockgroep ‘Flea Market Poets’ en hun bejubelde debuutplaat “Dirty Days” uit 2009 begon de muzikale carrière van de in Baltimore, Maryland geboren, maar later eerst naar Londen en daarna naar München verhuisde singer-songwriter Jason Serious.

In de volgende jaren nam hij enkele demo’s op van liedjes die hij gecomponeerd had in het folk- en countrygenre en die niet echt bij het rockstijl van zijn band thuis hoorden. Onder druk van zijn vrienden in de muziekwereld besloot Jason Serious om die demo’s in echte studio-opnamen om te zetten en het resultaat van die arbeid samen te bundelen op een debuutplaat als soloartiest.

Dat nu op de markt gekomen album heet “Undercover Folk” en verenigt tien van deze folk- en countryliedjes. Met Dave Ingleton op banjo, Alto Kraus op bas en Johannes Joss op drums vormt hij nu de ‘Jason Serious Band’ die dit nieuwe album via een serie live optredens zal gaan promoten.

In de folksongs worden vaak politieke standpunten verkondigd of mistoestanden in onze maatschappij aangeklaagd door geëngageerde muzikanten die hun kritiekvolle songs als vehikel gebruiken om een gevoel van betrokkenheid en medeleven los te weken bij hun publiek. Ook Jason Serious laat in een aantal nummers zijn kritische mening vrijuit vloeien in de songteksten, maar hij schrijft met even veel gemak mooie liefdesliedjes en boeiende verhalen over relaties en gewone mensen. Zelfs komische teksten komen aan bod in een song als “Met Jack Kerouac”, een vrolijk bluegrassnummer waarin een heuse Dixieland-brassband voor een uitgelaten sfeer pleegt te zorgen.

Onze favoriete liedjes uit “Undercover Folk” zijn het uptempo gebrachte “Everybody’s Somebody’s Beautiful”, het aanstekelijk melodieuze “Lucky Spark”, het intimistische “Horse” en “Strange Woman” die ons beiden aan Jason Merritt en zijn groep ‘Timesbold’ doen denken en de door honky tonk piano begeleide slotsong “Buckets Of Gin”, een lied dat met zo’n titel al laat vermoeden dat het een in alcohol gedrenkt dronkemanslied moet voorstellen.

Een door en door Amerikaan die zo’n typisch Amerikaanse klinkende plaat in Europa maakt met uitsluitende Europese muzikanten is toch wel een unicum en tegelijkertijd een aangename verrassing. Jason Serious heeft met “Undercover Folk” een sterk geheel opgenomen en we hopen dat hij er in de nabije toekomst zal in slagen om die songs ook eens live op podia in de Benelux te komen voorstellen. Dat zou dan alvast een absolute aanrader zijn vanwege deze redactie voor een leuk avondje uit om te genieten van deze knappe muziek.

(valsam)
“Jason Serious is a true American, but surprisingly he recorded his very much typical American record ‘Undercover Folk’ solely with European musicians. His political and social viewpoints become gently incorporated in folk and country styled songs, but his skills to write and sing sweet songs about love and relationships remain equally solid on this pleasing record.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran

video