ROBERT BURTON HUBELE - HIGHWAY OF DREAMS

Het bluesgevoel van J.J Cale, gecombineerd met het zwoele, jazzy, late night music soundje van Michael Franks, zo zou je de muziek van Robert Burton Hubele kunnen typeren, een Canadese gitarist en singer-songwriter uit Alberta . Ik leerde hem kennen via het nummer "One More Time" van hem uit zijn vorige cd tijdens een uitzending op een webradio-station, en toen ik dan wat later die cd in handen had, was ik verrast dat ik nooit eerder van de man gehoord had, want dit is heerlijk klinkende rootsmuziek. Okee, het mag dan voor sommigen misschien wat té braafjes klinken, mij bevalt het opperbest wat deze "poet of the blues" ons laat horen.

Hij is een echte storyteller, en de meeste van zijn nummers gaan ook over dagdagelijkse dingen, maar zelfs met ogenschijnlijke simpele onderwerpen weet hij mooie sfeervolle nummers te maken. Ook buiten de muziekwereld is hij een echte verhalenverteller, want hij is naast radiocommentator ook nog schrijver van kinderboeken en acteur. Hubele werkt al vele jaren samen met Brad Steckel, stadgenoot en multi-instrumentalist die ook mede producer is van deze cd. Een cd die deze keer opgedragen is aan zijn vrouw. Iemand gaf hem immers de wijze raad: "Schrijf enkel over dingen waar je iets van weet" en hij dacht : "ik weet niet veel,maar ik weet dat ik van mijn vrouw hou", vandaar dus dat hij deze songs speciaal voor haar schreef.

Ik vernoemde het al in mijn eerste zin: J.J Cale en Michaell Franks zijn zo te horen twee artiesten die invloed hadden op Robert, al vernoemt hij ze zelf niet. "Red Wine", "He Thought She Looked Pretty" en vooral "Late Night Games..."zijn voorbeelden van nummers die de richting uitgaan van dat jazzy geluid van laatstgenoemde, terwijl "Kisses From You" herinnert aan J.J Cale's "Crazy Mama". Het warme, lichtjes gravelige stemgeluid van Robert, gecombineerd met uitstekend, low profile gitaarwerk, meestal op slide- dobro, creëert een intieme sound. Die is deels bluesy, deels jazzy, al is er ook een snuifje country in terug te vinden. Hij groeide namelijk op in de prairies van Calgary en luisterde naar Hank Williams, Hank Sow en Marty Robbins.

Blues, jazz, wat rock, wat country...rootsmuziek in zijn volle spectrum dus, deze "Highway Of Dreams" van Robert Burton Hubele, en de zoveelste sterke plaat met het Canadese "maple leaf" icoontje die ons dit jaar gelukkig maakt .

(RON)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Hubele Arts Music

video