JASON HEATH & THE GREEDY SOULS - PACKED FOR EXILE

Het moet daar een gedreven bende geweest zijn toen zanger/gitarist Jason Heath en zijn jeugdvriend, drummer Abe Etz , dit ‘Packed For Exile’ album de wereld instuurden, twee ‘oldies’ van ‘The Greedy Souls’. Zij waren er al vanaf het begin bij in 2006. Accordeonist Jason Federici, gitarist Aaron Gitnick en contrabassist Will Mack vervolledigden het vitalistisch clubje muzikanten, wiens stemmen zich hier en daar in samenzang vermengen. Ook een achttal gastmuzikanten sluiten aan waaronder gitarist Jonathan Chi. Na hun debuut ‘The Vain Hope of Horse’, -een van de prettigste muzikale verrassingen in het jaar 2009-, kon een opvolger niet lang uitblijven, al was het enige tijd zoeken naar middelen om hun zelfverkozen weg van dwarsliggers te kunnen blijven volgen. Het resultaat mag er zijn, want met de hulp van fans, vrienden en gastmuzikanten zag deze ‘Packed For Exile’ het licht, een vibrerend album vol levenslust met weliswaar diepe gronden en hunkerend hartzeer.

Het album garandeert een vol uur luistergenot met het soort muziek dat maakt dat je dit groepje achterna wil hollen, omdat het oproept tot verzet tegen onrecht. De elektrische gitaren, accordeon, orgel, melodica, contrabas en sporadisch een banjo of piano steken je aan vanuit de gemeenschappelijke drive. De songs bieden ook variatie. Of het nu het reggaeachtige ‘Sacred Geometry’ is, het voodoorockende ‘Devil Ain’t Talkin’ of het soulvolle ‘God’s Name In Vain’, - als het ware een moderne opstandige hymne -, je geraakt in de ban van de dynamische muziek van ‘The Greedy Souls’. Het groepje zit daarmee in het vaarwater van Traffic, Wilco, The Triffids en Martin Stephenson, maar zonder hun eigenheid te verliezen. Via de inbreng van violiste Ysanne Spevack krijgt deze muziek een extra parelmoeren laagje. Het sublieme desperate ‘This Blind Heart’ is een hartverscheurende bluesy ballad. Bij ‘Truth Rag’ denk je aan Van Morrison in zijn beginperiode. En als het mogelijk is om op een song verliefd te worden, deze pijlschicht sprong over bij ‘A Fighter’s Lullaby’.

Jason Heath komt van Californië, het zgn. Goudland dat vele wanhopigen lokte in de hoop op een beter bestaan voor zichzelf of hun gezin. Slechts enkele zagen hun dromen uitkomen, voor de meesten bracht het alleen maar desillusie. Iets van dat wrang gedachtegoed duikt op in de songteksten. ‘Runnin’ Like A River’, -met wederom prachtige vioolbegeleiding-, en ‘Flower In The Sun’ lijken tegen de egoïstische tijdsgeest te rebelleren. Jason maakt zijn vertolking nog intenser met zijn schorre stem die soms wat aan Justin Hayward van The Moody Blues herinnert. In het melancholische ‘Ghost In My Home’ zingt gastmuzikante Alexa George mee, als het ware een ballinge die werd achter gelaten. Aan humane inspiratie ontbreekt het Jason Heath niet, die de kunst verstaat om bittere gedachten te veranderen in zonnige en optillende muziek.

Marcie

Artiest info
Website  
 

Label: Still Small Recordings
Info: KG Music Press

video