DAVID BAVAS – MAKE IT RHYME

“David Bavas And The Down Comforter”, dat was de debuutplaat waarmee de in de Appalachians opgegroeide, maar nu in Seattle wonende singer-songwriter David Bavas zijn entree maakte in de wereld van folk en countrymuziek. Met Richard Buckner en Will Oldham (aka Bonnie ‘Prince’ Billy) als muzikale voorbeelden baande hij zich een eigen weg met zacht indie folksongs.

In de opvolger “Songs Of Love, Death And Trains” uit 2007 bevestigde hij definitief als vertolker met donkere stem van liedjes met een duistere kant die omwille van hun countryinvloeden zeker ook onder de noemer Americana thuishoren.

Op zijn nieuwste album “Make It Rhyme” staat deze keer geen coversong van een nummer van Townes Van Zandt zoals met “No Lonesome Tune” het geval was op de vorige plaat, maar wel negen nieuwe eigen composities en één ravissante cover van “Lord Have Mercy On A Country Boy”, een nummer dat de Amerikaanse countrysongschrijver Bob McDill in 1991 schreef voor Don Williams’ succesplaat “True Love”.

De liedjes die David Bavas zelf heeft gepend voor dit album kunnen echter stuk voor stuk uitgroeien tot klassiekers in het genre, hetgeen aangeeft wat voor een begenadigde songschrijver hij zelf wel is. Openingstrack “The Oh In Ohio” zie ik zeker nog door heel wat andere artiesten gecoverd worden en songs als “The Ticket”, “I Bought The Farm”, “Kites”, “I Only Dream Of You” en het fantastische, ingetogen dreigende “This Old Store” met heerlijke celloklanken van Taryn Webber hadden evenzo op het repertoire van een Johnny Cash, Woody Guthrie, Hank Williams of Will Oldham kunnen staan.

Net als bij zijn vorige plaat stond Kevin Suggs aan de knoppen in de opnamestudio en ook nu weer heeft deze man die zijn sporen eerder verdiende bij ‘Cat Power’ en ‘The Shins’ aan David Bavas de artistieke vrijheid gegeven om zijn intimistische, wat sombere teksten op een bedje van sobere orkestratie aan te bieden. “Make It Rhyme” krijgt van ons dan ook het verdiende label ‘klasseplaat’.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Proud Mountain Records