ERIC BIBB - DEEPER IN THE WELL

Waar hij voor zijn voorgaande release nogal wat uiteenlopende kritieken kreeg van diverse recensenten zou het ons met deze “Deeper In The Well” toch sterk verbazen moesten deze nu niet eensluidend zijn. De 60-jarige zanger, schrijver en gitarist Eric Bibb heeft een verdorie sterk album gemaakt. Noem het een ontdekkingsreis door de muzikale stijlen die het warme Louisiana rijk is of noem het een zoeken naar de oude muziekstijlen die in deze staat her en der huisden, het is om het even. De muzikale diversiteiten werden wonderwel samengebracht en resulteerden in een sound die bestaat uit een mengeling van folk, country, blues en cajun. Neem daar nog de Caribische en Creoolse invloeden bij en je hebt een vage omschrijving van wat je op dit album te wachten staat.

Dertien akoestische tracks vallen ons te beurt. Bibb heeft hiervoor een aantal fantastische muzikanten rond zich verzameld. Die genialiteit in samenwerking met ’s mans heerlijk warme, soulvolle stem hebben gezorgd voor een pareltje dat boeit van begin tot einde. Om alles nog te accentueren zorgde studiobaas en multi-instrumentalist Dirk Powell in zijn kennissenkring voor een uitgekiende selectie van helpende handen. Dobrospeler Jerry Douglas, op tournee met Alison Kraus, de fantastische Creoolse fluitist Cedric Watson en Powell zelf, die ondermeer de banjo , mandoline en accordeon voor zijn rekening neemt zorgen voor dat heerlijke muzikale sfeertje bij Bibb’s songs. Een speciale vermelding ook voor de briljante harmonicaspeler Grant Dermody. Ga na de laatste song beluisterd te hebben niet meteen hollen naar de repeatknop, heb even geduld want er komt als een soort “hidden track” nog een twee minuten durende solo van laatstgenoemde die voor zichzelf spreekt.

De songs op zich zijn niet verrassend te noemen in de zin dat het Eric Bibb songs zijn. Zijn onwaarschijnlijk talent om beeldende teksten te schrijven zijn genoegzaam gekend. Zijn verhalende, haast vertellende manier van zingen idem dito. De arrangementen zijn om van te snoepen, je krijgt een helder en duidelijk gehoor op zijn uitstekende finger pickin’ gitaarspel. Er sieren ook een paar verrassende covers dit album. “Every Wind In The River” is misschien niet zo uitzonderlijk gezien Bibb’s vriendschappelijke relatie met Taj Mahal maar het nummer krijgt hier zo een beklijvende versie dat je het origineel haast zou gaan bij vergeten. Maar wat te denken van Dylan’s “The Times They Are A Changin’”? Een quasi verstilde versie om koude rillingen van te krijgen.

“Deeper In The Well” is gegarandeerd luisterplezier. Je krijgt bovenop nog een 28 mooie pagina’s tellende booklet er bovenop. De uitleg met het tot stand komen van- en de onderliggende idee tot het creëren van dit meesterwerkje wordt er zelfs in het Nederlands in beschreven ! Wij kunnen u dit album niet genoeg aanbevelen. De eerste zekerheid voor ons eindejaarslijstje is nu al een feit !

Luc Meert

11.Aug.2012 Gaume, B - Gaume Jazz (Bibb & Koite)
20.Nov.2012 Bruxelles , Belgium - CC D'Auderghem (Bibb & Koite)
27.Nov.2012 Groningen, NL - Oosterpoort (Bibb & Koite)
28.Nov.2012 Eindhoven NL - Philipshall (Bibb & Koite)

 

 


 

Artiest info
Website  
 

Label: Stony Plain Records