DIA DEL MERCADO – SEVEN YEARS OF DIRT

‘Dia Del Mercado’ is de naam van een muzikaal project dat reeds in 2008 werd opgestart door de Nederlandse zanger en songschrijver Ruud Slingerland, woonachtig te Groningen. De inspiratie voor de nummers die hij componeerde haalde hij o.a. bij soundtracksschrijver voor films Ennio Morricone en bij de filmische muziek van een legendarische popgroep als ‘Pink Floyd’.

Toch zijn de twaalf tracks die op het debuutalbum “Seven Years Of Dirt” zijn beland niet echt te vergelijken met de nummers van deze twee aangehaalde muziekiconen. De opnamen voor deze plaat hebben heel wat voeten in de aarde gehad en liepen over een periode van zo’n twee jaar.

Het was dan ook een fiere Ruud Slingerland die deze debuutplaat uiteindelijk aan het slot van april 2012 kon komen presenteren en zijn muziek op diverse podia live zal komen spelen met de muzikale ondersteuning van een aantal vrienden-instrumentalisten, waaronder accordeoniste Aimée Terburg, cellist Fons Sluijter, trompettist Jehannes Elzinga en trombonespeler Obed Brinkman.

Zelf is Ruud Slingerland wat men een multi-instrumentalist pleegt te noemen en hij nam dan ook een hele reeks instrumenten zelf onder handen voor deze nummers, die vooral beogen een relaxte sfeertje op te roepen bij de luisteraar, van wie verwacht wordt dat hij zich mentaal verplaatst naar een broeierig hete woestijnvlakte om optimaal van deze vaak etherische klanken te kunnen genieten.

Bij de meest commerciële nummers klasseren wij voor u “Grain Of Sand”, het 6 minuten durende “Market Day”, de instrumentale soundtrack “Dance Of Unanswered Longing” en het omwille van de mandolineklanken toch aan Ennio Morricone herinnerende “Town Of Crumbling Walls”. Tussendoor krijgen we het nummer “Rain And Fire” in zomaar drie episodes aangeboden: deel één “The Town”, deel twee “The Forest” en deel drie “The Sea”.

Het blijft natuurlijk een minder conventionele muziekstijl, maar net daarom zal deze filmische muziek opvallen tussen het grote aanbod van pop- en rocksongs en zal ‘Dia Del Mercado’ zich dan ook wel een eigen plaatsje weten te veroveren in het hectische wereldje van de hedendaagse muziek.

(valsam)

"The music on the album 'Seven Years Of Dirt' from the Dutch band 'Dia Del Mercado' remains unconventional, but such offering amidst the multitude of pop and rock songs might just become the main reason of success for this cinematic sound which resembles the desert music of Ennio Morricone blended nicely with the etheric pop songs of Pink Floyd."
- www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Roots & Branch Rec.

Info: Hemifran

video