ROYAL SOUTHERN BROTHERHOOD - ROYAL SOUTHERN BROTHERHOOD

The South Is Rising Again! Jaren na de hoogdagen van Southern-rock bands als Lynyrd Skynyrd, Marshall Tucker Band en Allman Brothers Band is er nu een nieuwe (gelegenheids) groep die het zuiderse vaandel opnieuw trots laten zwaaien. De jongens zijn trouwens niet van de minsten, en ik weet het, de term supergroep is sinds de dagen van Cream en Blind Faith helemaal in onmin geraakt, en niemand durft 'm nog echt te gebruiken, maar deze jongens, die hun sporen in de zuiderse blues al lang verdiend hebben, sloegen de handen in mekaar om samen een cd op te nemen die, nog alvorens je één noot gehoord hebt, je aandacht moet trekken.

Wat te zeggen van de combinatie van volgende namen die de bloedlijnen van twee bands combineren die zowat heilig zijn in het diepe zuiden: Allman Brothers en Neville Brothers. Soulzanger en percussionist Cyril Neville van diezelfde Neville Brothers en ex-Meters is zowat de leider van Royal Southern Brotherhood, met naast hem de zoon van Greg Allman, Devon, een jongen die met twee uitstekende eigen cd's met zijn groep Honeytribe bewees dat hij zijn eigen weg én geluid, gevonden heeft. Alsof die twee namen al niet genoeg garant staan voor kwaliteit is er ook nog Mike Zito, die met een stem, wat verwant aan die van Frankie Miller- en zijn prima gitaarspel, samen met Devon Allman zorgt voor het blues en rock gedeelte, naast Brother Cyril. De twee overige leden, die de ritmesectie vormen, hebben al evenzeer naam gemaakt in de zuiderse muzikanten wereld. Charlie Wooton is zoals bekend de bassist van onder meer the Woods Brothers en een veel gevraagd sessiemuzikant, tenslotte is er Yonrico Scott, topdrummer, vooral bekend van zijn werk bij Derek Trucks Band, Gregg allman en occasioneel bij de Allman Brothers zelf. Producer is niemand minder dan de overbekende Jim Gaines (Stevie Ray Vaughan, Steve Miller, Santana).

Dus, de verwachtingen staan erg hoog gespannen, en wees gerust, ze kunnen ze zonder problemen invullen. De cd begint al dadelijk sterk "New Horizon" geschreven door Neville en Zito, is een nummer met een sterke Neville Brothers inslag. "Fired Up" gaat wat in dezelfde richting verder, met sterke percussie van brother Neville en Devon's Santana- achtige gitaarsolo (clip). "Left My Heart In Memphis" is een nummer van Devon Allman, ook gezongen door hem, en een van de meest bluesy tracks op deze cd. Terug naar de tandem Neville/Zito met "Moonlight Over The Mississippi", een van de knapste tracks hier. Samen schrijven deze heren prachtige songs, denk maar even aan "Pearl River" uit Zito's gelijknamige cd van een paar jaar geleden, dat ze ook samen schreven.

Erg mooi is ook "Fire On The Mountain", een mooie bewerking van de Grateful Dead song uit 1978. Mike Zito zingt voor de eerste maal in "Ways About You" een nummer opnieuw geschreven samen met Cyril Neville. In "Gotta Keep Rockin" is het schrijversduo Allman /Neville en zingt Devon Allman de leadvocals. De drie daarop volgende nummers zijn telkens solo prestaties "Nowhere to Hide" is 't werk van Devon Allman, een nummer waarvan we vooral de mooie slide bijdrage onthouden. "Where's My Heart" draagt duidelijk de Zito stempel een stevige bluesy rocksong zoals we die kennen van zijn eigen solo platen. "Sweet Jelly Donut"is de solo bijdrage van Cyrill Neville, en ik moet toegeven, mijn favoriete track, met pure New Orleans ritmes om van te snoepen.

Al bij al is het Cyril Neville die het meest zijn stempel op deze samenwerking drukte, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. De cd is goed over de ganse lijn, en heeft door de verschillende sterke ego's die hier samenwerken, heel wat afwisseling, maar persoonlijk spreken de songs waar Cyril Neville een vinger in de pap heeft, me het meest aan, waarschijnlijk komt dat wel omdat alles wat New Orleans ritmes heeft, me dadelijk inpakt. "Brotherhood" de knappe instrumenal waarmee de cd afsluit werd door de ganse ploeg samen gepend, een mooie afsluiter van een zeer sterke roots-release.

(RON)

Artiest info
Website  
 

Label: Ruf Records

video