TOM PETTY & THE HEARTBREAKERS - LIVE IN CONCERT (DVD / BluRay)

Wie als vroege vogel kan kamperen aan de poorten van de concertzaal waar Tom Petty And The Heartbreakers het beste van zichzelf zullen geven op hun wereldtournee, zal waarschijnlijk het grote genoegen kennen om de ogen te kruisen met zijn hoogst aanbeden idool. Moest dit niet lukken dan is nochtans niet alle hoop vervlogen. Er rest nog steeds als opwarmertje of als onsterfelijke souvenir het ultieme alternatief in de vorm van de opnames in high defenition op de Blu-ray versie van een denderende show van Tom Petty & The Heartbreakers in de Soundstage serie. Met de haarscherpe beelden en de loepzuivere DTS klank waan je jezelf op de eerste rijen van het concert, waar je elke beweging en ieder instrumentaal detail moeiteloos kan registreren. Enkel voor deze perfectie van het detail is deze Blu-ray dubbel en dik zijn geld waard en verpulverd kwalitatief elke DVD opname. Deze muziek is tijdloos en het opgenomen concert in Chicago, één van de meest legendarische blues steden van Amerika, brengt met een greep uit het rijke repertoire van Tom Petty, een mooi afwisselende setlist, die zowel ballades, een flinke dosis rock als enkele onmisbare blues klassiekers omvat.

Tom Petty zou zonder moeite een gans concert kunnen vullen met zijn eigen populaire radiohits. Van in zijn jeugd werd deze in Florida geboren rasartiest gegrepen door de muziek van Elvis Presley en de Beatles en vandaag prijkt hij zelf als levende muzieklegende naast zijn helden in de prestigieuze Rock'n Roll Hall Of Fame. Zijn begeleidingsband The Heartbreakers omvat al even klinkende namen die in het vet in de muziekgeschiedenis zullen vermeld worden. Gitarist Mike Campbell en toetsenist Benmont Tench zullen bij elke muziekliefhebber wel onmiddellijk een lichtje doen opgaan en de rest van de band met multi-instrumentalist Scott Thurston, bassist Ron Blair en drummer Steve Ferrone zijn even onmisbare pionnen in het muzikale schaakspel van Tom Petty als wat de E Street Band voor Bruce Springsteen betekent. Dit wordt nog duidelijker wanneer je er echt met je neus opzit zoals bij deze verfilmde opname. Je ziet letterlijk elke knipoog tussen de artiesten op het podium en je kan elke vingerbeweging op de schitterende collectie instrumenten van nabij volgen. Ook de adoratie van de fans spreekt boekdelen.

De aftrap wordt gegeven met de blues klassieker “Baby Please Don’t Go” en ook de rest van de setlist zal een paar originele Petty bewerkingen van andere klassiekers in het genre zoals “Born in Chicago” en “Little Red Rooster” blootleggen. Ook Elvis Presley wordt geëerd met een cover van “I Got A Woman”. Eigen hits zoals de wereldhit “Refugee” of “I Won’t Back Down” zijn en blijven echte oorwormen. Andere hoogtepûnten zijn het met een hemelse pianosolo van Benmont Tench opgeluisterd “Melinda”, een ontroerend “Angel Dream” en een knappe vocale vertolking van Scott Thurston die inspringt voor wijlen Roy Orbison in de Traveling Wilburys song “Handlle With Care”. Onnodig te vermelden dat Mike Campbell op elke song zijn stempel zet en niet enkel showt met zijn enig gitaarspel, maar ook opdraaft met een reeks uitgelezen snaarinstrumenten zoals een knappe elektrische mandoline.

Bijna twee uur muziek en beeld liggen voor je klaar in de knappe Blu-ray release van “Tom Petty & The Heartbreakers – Live In Concert”. Niets gaat natuurlijk boven de echte feel van een live concert, maar als substituut kan dan deze Blu-ray editie toch wel tellen.

Yvo Zels

4 juni 2012 Amsterdam (NL) Heineken Music Hall
25 juni 2012 Keulen (D) Lanxess Arena
27 juni 2012 Paris, (F) Grand Rex SOLD OUT

 


Artiest info
Website  
 

Label: Universal Music