PHIL BARRY – BETWEEN THE CAROLINAS

Hij was een aantal jaartjes frontman bij de rockgroep ‘Knee Deep Shag’ en stond daarna met zijn gitaar op het podium als begeleider van zangeres Rachael Yamagata, die het voorprogramma mocht verzorgen van o.a. Ray Lamontagne en Ryan Adams. Momenteel treedt hij op als soloartiest en speelt hij daarnaast nog mee in de alt.folkgroep ‘The Corn Fed Girls’.

We hebben het hier over zanger, gitarist en songschrijver Phil Barry uit Kalamazoo, Michigan die met “Between The Carolinas” zijn debuutplaat heeft uitgebracht, een album dat initieel in 2008 in eigen beheer werd gereleased maar recentelijk door een heus platenlabel werd opgepikt en internationaal op de markt gebracht.

In zijn eigen composities focust Phil Barry op verhalende folksongs waarvan hij er op dit album tien heeft weerhouden. De liedjes worden van een sobere orkestratie voorzien en de troubadour zingt zijn teksten ook al op een intimistische, haast fluisterende toon in een stijl die we kennen van o.a. Damien Rice, Elliott Smith of Paul Simon.

In de bij deze recensie gevoegde video kunt u Phil Barry zien tijdens een optreden dat hij samen met Ira Cohen afwerkte en waarbij hij het liedje “Dark Star” uit deze plaat brengt. De folky Americana-nummers uit deze cd lenen zich uitstekend voor intimistische concerten die voor een klein maar geïnteresseerd publiek gespeeld worden.

De ‘golden sixties’ en ‘sweet seventies’ worden ook een beetje gereactiveerd door een aantal liedjes van dit album. Zo heeft het sobere beginnummer “Cora”, de titeltrack “Between The Carolinas”, het fluweelzachte “Mercury” en het zeemzoete “Gracie” die typische sound van de songs waarmee we in die vervlogen tijd werden overspoeld. Met nauwelijks wat akoestische gitaar in de begeleiding wordt de luisteraar op zachte doch overtuigende wijze gedwongen om naar de liedjesteksten te luisteren.

Mits wat goede wil mag je zelfs beweren dat de song “Never Gonna Be Your Man” als rock & roll gelabeld kan worden en ook “The Spaces” krijgt een gematigd uptempo ritme à la ‘Beatles’ aangemeten. Maar de meerderheid van de liedjes op “Between The Carolinas” zijn echte luisterliedjes van een hedendaagse troubadour die de luisteraars wil laten genieten van zachte melodieën en weldoordachte songteksten. Die rol van 21e eeuwse troubadour lijkt Phil Barry op het lijf geschreven.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Princess Records

Info: Tinderbox Music

video