JERRY DOUGLAS - TRAVELER

Wanneer je een beetje interesse vertoont in hoesnota’s, zal je de naam Jerry Douglas wel al op regelmatige basis tegengekomen zijn. Jerry is namelijk wat me in onze branche noemt "a musician's musician" of beter, een veel gevraagd sessiemuzikant. Dat zijn naam een "first call" status heeft in Nashville (en ver daarbuiten) is dan ook begrijpelijk: de master of dobro, zoals men hem soms ook wel noemt, is zo gewaardeerd bij zijn collega's met sterrenstatus, dat ze hem ook op wereldtournees naast zich willen.

Zo maakt Mr. Douglas deel uit van de live- bands van onder meer Paul Simon, Elvis Costello, John Fogerty en James Taylor. Hij verdiende maar liefst 13 Grammy's door de jaren heen met zijn virtuoze gitaarspel. Bij Alison Krauss en haar band Union Station kan je hem zelfs bijna als vast groepslid beschouwen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat heel wat bekende namen niet twijfelden om met hem mee te spelen op deze door top producer Russ Titelman ( o.a Eric Clapton, Paul Simon, Ry Cooder, Little Feat) geproducete "Traveler". Het is dan ook zonder twijfel zijn meest boeiende plaat geworden, en zijn side-man status zou hierdoor wel eens kunnen veranderen in frontman in het Americana gebeuren. Voor even dan toch, want ze hebben hem allemaal nog nodig voor volgende sessies.

Kosten nog moeite zijn gespaard, de cd werd opgenomen in New Orleans, Nashville en Londen en 't aantal gastmuzikanten is indrukwekkend. Maar hierover dadelijk meer, want door het opnoemen ervan zouden we het belangrijkste uit het oog kunnen verliezen, namelijk het fenomenale dobrospel van Jerry dat gelukkig tussen al die indrukwekkende gasten, toch nog centraal staat. Dat unieke, warme dobro en slidegeluid waarvoor de man terecht zo gevraagd is. Door het veelvoud aan gasten is er natuurlijk ook een groot aanbod aan verschillende stijlen te horen, wat deze release zo doet verschillen met de vorige platen van hem, die toch meestal in het Nashville bluegrass/ country straatje zaten.

Hier echter krijgen we nummers als het bekende "Something You Got", waar Jerry naast een zingende en solerende Eric Clapton een zeer mooie slidepartij ten gehore brengt. Een ander hoogtepunt is Professer Longhair's song "High Blood Pressure" waar Keb Mo zingt en Dr. John piano speelt. Of Mumford & Sons samen met Paul Simon in zijn eigen "The Boxer" met een (vanzelfsprekend) sublieme dobrosolo van Jerry. Eentje willen we er nog uitpikken: "Right On Time" waar Mark Cohn voor de vocale bijdrage zorgt, een prachtsong. In de enkele instrumentale tracks, zoals "So Here We Are" is Jerry Douglas natuurlijk op zijn best, een nummer met verschillende lagen spannend slide gitaarwerk, voor zijn doen erg rockgetint. De overige nummers en resterende gasten op deze werkelijk prima cd gaan we U zelf laten ontdekken. World's best dobroplayer heeft met "Traveler" volop bewezen dat hij die titel en zijn vele Grammy Awards dubbel en dik verdient.

(RON)

Alison Krauss & Union Station featuring Jerry Douglas
donderdag 28 jun '12 - Elisabethzaal, Antwerpen

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: El Music
Distr: Suburban Records

video