THE MOTIVES FEATURING MATT TAYLOR – THE MOTIVES

De Britse R&B-formatie ‘The Motives’ werd in 2010 gevormd rond zanger, gitarist en songschrijver Matt Taylor. Hun eerste visitekaartje kwam er in de vorm van een ep-tje dat “Gangsters” heette en dat je gratis van hun website kon downloaden, iets wat dan ook gretig gedaan werd en de groep meteen de nodige naambekendheid en populariteit opleverde.

Ook de andere groepsleden hebben een jarenlang verleden in de wereld van de blues- en rhythm & bluesmuziek. Zo speelde bassist Andy Graham gedurende 12 jaar in de begeleidingsgroep rond Ian Siegal, keyboardsspeler Jonny Dyke speelde mee op diverse platen van de Britse pop- en rockzangeressen Judie Tzuke en Amy Macdonald en drummer Roy Martin is te horen op heel wat nummers van o.a. Aretha Franklin, Joan Baez, Robert Palmer en Patricia Kaas.

Matt Taylor heeft in de voorbije jaren naast het frequente touren met Long John Baldry ook een aantal soloplaten uitgebracht, maar hij heeft nu al zijn energie en kunde in het eerste album van ‘The Motives’ gestoken, een cd die met de groepsnaam als titel wordt gereleased.

Twaalf songs werden bij elkaar gepend en in de studio op plaat gezet, allemaal gecomponeerd door Matt Taylor, met uitzondering van de song “Gangsters” die twintig jaar geleden al door huidig ‘Steeleye Span’-lid Julian Littman en saxofonist Raf Ravenscroft (bekend van de solo in Gerry Rafferty’s hit “Baker Street”) werd geschreven en destijds samen met Matt Taylor werd opgenomen onder de groepsnaam ‘The Ravenscroft Partnership’.

De meeste nummers op dit officiële debuutalbum van ‘The Motives’ vinden hun oorsprong in de pure bluessound met “Never Tell A Lie”, “Leap Of Faith”, “Natural Cruel Design”, in de Chicago-blues met “Find Another Love” en “Gone Before” als belangrijkste exponenten en in de swingblues die de basis vormt van slotnummer “Baby Don’t Lose My Number”.

Een aantal andere songs sluiten nauwer aan bij de rockmuziek, zoals “Cookie Jar”, “The Rules Don’t Apply” met Ian Siegal als gastvocalist en “If You Were Gone”, bij de reggaesound in het nummer “Looking For The Way Home” of zelfs bij gospel in de song “After All This Borrowed Time”.

De ervaring van deze oude rotten in de Britse blueswereld druipt af van alle tracks op dit album van ‘The Motives’ en zal dan ook vele fans van dit muziekgenre plezieren. Of het bij dit experimentele project zal blijven of dat er nog een vervolg aan zal worden gebreid is momenteel nog niet duidelijk. Afwachten of er nog meer lekkers zal volgen is dus de boodschap.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Bluesy Eclectic Rec.
Info: Broere Promotions
Distr. Sonic RendezVous

video