JOHNNY RAWLS - SOUL SURVIVOR

Johnny Rawls beschouwen velen als een blueszanger, ikzelf plaats hem liever bij de soulstemmen, en getuige deze "Soul Survivor" ziet hij zichzelf ook zo. Hij is een van de volgelingen van overleden O.V. Wright, de man die nog steeds mijn favoriete soulzanger blijft. Hij werkte tot diens dood in 1979 als zijn bandleider en nam nadien zelfs een tijd zijn groep in dienst.

Op elke nieuwe cd vinden we wel een nummer van hem als eerbetoon terug, en ditmaal is dat toevallig mijn lievelingsnummer van O.V Wright: "Eight Men, Four Women (The Jury Of Love)". Twee jaar na mekaar won Rawls een award voor best Soul-Blues album of The Year, in 2010 met "Ace Of Spades" en vorig jaar met zijn cd "Memphis Still Got Soul".

Voor de begeleiding zorgen opnieuw The Rays, een groep die ook op de twee vorige award-winners van de partij was. Rawls ontdekte deze jongens in 1999 en producete hen op zijn eigen Deep South Soul label. Sinds kort is de bekende Motown muzikant Johnny McGhee, gitarist voor onder meer Marvin Gaye en Diana Ross, hen komen vervoegen.

Buiten de O.V Wright cover vinden we enkel eigen nummers op deze "Soul Survivor", waarvan hij de meeste samen schreef met Bob Trenchard, de baas van Catfood Records label, iemand waarmee hij ook al geruime tijd met succes vast samenwerkt.

Langzaam aan heeft Johnny Rawls zijn eigen hoekje afgebakend in het soul-blues genre, met nummers die vol zitten met stevige klinkende pop-hooks, omgeven door Stax-getinte blazers en gecombineerd met zijn zoet klinkende soulstem, die toch net genoeg gruizigheid bezit. Die stem herinnert ook wat aan die van ZZ.Hill, niet toevallig een van de eerste soulzangers waarmee Johnny al tijdens zijn schooljaren als muzikant meespeelde.

Enkele van de mooiste tracks zijn soul ballades: "Long Way From Home", "Drowning" , natuurlijk ook de cover van O.V's "Eight Men, Four Women" en de knappe, eerder funky instrumental "J.R's Groove" met sterke blazerpartijen en Johnny Mc Ghee's gitaar in een glansrol. Op de afsluiter met de bondige titel "Yes" horen we tenslotte de meest bluesy kant van Johnny Rawls. Deze track werd opgenomen in een andere studio, de Soul Tree Studio, en met een andere bezetting waarvan we vooral Michael Kakuk op dobro onthouden. Een mooi einde van.. opnieuw.. een perfect gedoseerde uitstap in de wereld van soul en blues.

(RON)

Artiest info
Website  
 

Label: Catfood Records

video