QUINTUS MCCORMIC - STILL CALLED THE BLUES

De soulman uit Detroit is al lang geen nieuwe ster meer aan het bluesfirmament maar heeft zich in het uitspansel een stevige plaats veroverd. Op zijn inmiddels derde album zingt hij met zijn soulstem ietwat flegmatiek ‘It Won’t Work’, maar zijn blues rolt er zo soepel uit alsof hij er ’s morgens mee opstaat en ’s avonds mee gaat slapen. Zijn gitaarspel wendt hij aan als een verlengstuk van zijn body: soepel, elegant, subtiel, klagend of ritmisch. Hij laat het allemaal erg relaxt klinken en schrijft daarnaast ook zijn eigen songs. Slechts vijf covers selecteerde hij waaronder ‘Oh’ Darling’ van The Beatles dat hij ombuigt tot een origineel aangeklede song. Ook drummer Pete Thomas, bassist Lovely Fuller en pianist John Chorney zijn een plezier om naar te luisteren. De ‘Chicago Horns’ zorgen voor enkele hoogtepunten, zoals het tegelijkertijd soulvolle en funky ‘What Am I Gonna Do?’ waarin New Orleans invloeden doorklinken.

Maar er zijn nog andere hoogtepunten, zoals de slowblues ‘Everybody Knows About My Good Thing’ met veel gevoel gezongen. Chorney’s piano krinkelt rond Quintus’ emoties als een visje rond alle weerhaakjes en tussen de takjes. Op het catchy ‘That’s My Baby’, opgedragen aan zijn liefde, speelt Jerry DiMuzio fluit, elders baritonsax. Trompettist Kenny Anderson schreef de hoornarrangementen. In ‘What’s Good For The Goose’, cover van Bobby Rush, klinkt Quintus ontspannen. Bij de ballad ‘Always’ gaat hij zelf aan de piano zitten om zich intimistisch te begeleiden. Op de achtergrond hoor je violen quasi mee mediteren. Ook op het smekende ‘Searching For Your Love’ hoor je violen. De song herinnert aan die oude singles die telkens weer opnieuw op de jukebox werden uitgekozen zowel in de vroege avond als tot ver na middernacht.

Quintus speelt al twintig jaar muziek. Hij behaalde trouwens een Bachelor graad aan het Columbia College in de afdeling muziek. Zijn debuut ‘Hey Jodie!’ op Delmark dateert pas van 2009 maar sindsdien rijst zijn ster gestaag. Daarvóór toerde hij o.a. met James Cotton, Otis Clay en A.C.Reed. Hij verdiepte zich gretig in alle bluesstijlen opgepikt op het traject Mississippi/Chicago met uitstapjes naar de West-Coast. Op ‘Woke Up This Morning’ van B.B. King mengt hij zelfs wat Latin ritmes. Zijn klare dictie, inlevende vertolking en vloeiend gitaarspel lijken echter aangeboren. De doorwinterde bluesman eindigt met de cover ‘Old Time Rock And Roll’, nog maar eens bewijzend hoe gevarieerd zijn interpretatie van de universele blues is, door hem immer soulvol vertolkt.

Marcie

Artiest info
   
 

Label: Delmark

Distr.: Music & Words