ANDERS OSBORNE – BLACK EYED GALAXY

De Zweedse gitarist/singer/songwriter Anders Osborne reisde de halve wereld af om uiteindelijk in New Orleans te settelen. In de tussentijd maakte hij een aardige reeks platen en debuteerde twee jaar terug voor het roemruchte blueslabel Alligator. En dat Bruce Iglauer toen erg blij was met de signing van Osbourne, kunnen we best begrijpen want het debuutalbum "American Patchwork" was gewoon geweldig. Iglauer's blijdschap was dan ook geheel terecht. Op dit album vermengd Osborne blues, rock & roll en New Orleans funk tot een geheel eigen krachtige sound. "American Patchwork" was dan ook een intens, indringend album geworden met naast hartverscheurende ballads ook vurige funky blues-rock songs. Natuurlijk voorzien van Anders' spetterende gitaarwerk. Liedjes over zonde en vergeving over een smeuïge smeltkroes van Amerikaanse roots stijlen. De absolute hoogtepunten op deze plaat waren zijn pakkende countryballad "Acapulco" en de krachtige rockballad "Standing With Angels".

"Black Eye Galaxy" is voor Alligator zijn tweede album en al doet opener "Send Me A Friend" anders vermoeden - , een song waarbij hij op dreigend beukende drums en overstuurde gitaren zijn wanhoop uitschreeuwt - bevat het merendeel van de cd een minder logge gitaarsound als diens voorganger. Hoorbaar ook even onsamenhangend "American Patchwork", maar zeker even fascinerend. Het is de thematische opener voor alweer een plaat over verslaving, maar deze keer minder blues, eerder meer diverse soulvolle uitstapjes en meer singer/songwriter en soms doet hij zelfs geslaagd aan Jack Johnson en zijn kornuiten denken. Liedjes die het ene moment razen als een dolgedraaide rockorkaan, terwijl hij gelijktijdig ook het spelen van een gloedvolle ballad tot in de puntjes beheerst. Hij wordt bijgestaan door een aantal topmusici waarover ze in New Orleans door alle tijden heen in overvloed kunnen beschikken. Zoals Eric Bolivar (drums, percussie, vocals), Carl Dufrene (bas, vocals) , Billy Iuso (gitaar, vocals), Stanton Moore (drums, percussie) en een drietal vrouwelijke backingvocals.

Het levert op deze cd een repertoire op waarbinnen naar hartelust gestoeid wordt met elementen uit vertrouwde stijlgebieden als blues, funk, americana en rock & roll. De vier tot ruim elf minuten variërende nummers verraden nog altijd zijn talent voor gitaarspelen en schrijven, terwijl "Dancing in the Wind" en "Black Tar" erkenning brengen door Little Feat’s Paul Barrére als co-componist. In deze laatst vernoemde rocksong met veel vervorming zorgt Galactic-drummer Stanton Moore voor het hypnotiserende drumwerk, hij is ook de producer van deze prachtplaat. Spijtig is er ditmaal geen plaats voor New Orleans-ritmes in deze tien songs, want zo laten songs als "Mind Of A Junkie", "When Will I See You Again?" en "Dancing in the Wind" eerder denken aan Neil Young and The Crazy Horse en steunen andere tracks als "Tracking My Roots", "Louisiana Gold" en "Dancing In The Wind" op Osborne’s meesterlijk akoestisch gitaarspel. Een mix van country blues en americana zoals we het graag horen. Het afsluitende, met kinderkoor ingezongen "Higher Ground" , schreef Osbourne samen met New Orleans blues legende Henry Butler, en bevat verrassende strijker arrangementen van Stevie Blacke. Meteen een mooie afsluiter van "Black Eyed Galaxy", een plaat met een enorme muzikale diversiteit aan muziekstijlen, een eigen sound die in Osborne’s geval met weinig te vergelijken valt. Het doorgeven van de traditie naar hedendaagse maatstaven, daar gaat het nu net om en Osborne doet zijn voornaam dan ook alle eer aan.

Artiest info
Website  
 

Label: Alligator Records
Distr.: Munich/V2 records

video