THE MYSTIX - MIGHTY TONE

Zanger gitarist Jo Lily, die rond zich een groep opbouwde met de beste studiomuzikanten van Boston en omstreken,The Mystix , brengt met "Mighty Tone" hun derde cd onder onze aandacht. Deze jongens willen hiermee graag uit het sessiecircuit stappen en eindelijk als volwaardige band aanzien worden. Een groep ook, die met zijn roots- en Americanamix, eindelijk de aandacht wil krijgen die hij verdient.

Die andere Mystix zijn gitarist Bobby Keyes (Mary J. Blige, Lil Wayne), keyboardspeler Tom West (Susan Tedeschi, Peter Wolf), bassist Marty Ballou (John Hammond, Edgar Winter) en tot slot drummer Marty Richards (Gary Burton, J. Geils Band). Niet de eerste de besten dus, en hun aanpak is nu volledig gericht op de muziek zelf, terwijl Jo Lily voorheen met zijn vorige band, de R&B partyband Duke & the Drivers onder zijn artiestennaam Sam Deluxe eerder het showbeest was.

The Mystix duiken diep in het hart en de ziel van de Amerikaanse rootsmuziek, en pakken zeldzame, onbekende bluesnummers en klassieke pareltjes van de country genre aan. Geen echte blues of country band dus, maar een groep die beide in zich verenigt. Waarom niet eigenlijk... ze willen brengen wat ze zelf graag horen en toevallig zijn dat beide genres, die trouwens uit dezelfde roots ontstaan zijn.

Hoe goed en professioneel de band ook is, het is de raspige baritonstem van Joe Lily die de aandacht trekt, geen rockstem zoals die van iemand als Omar Dykes of bijvoorbeeld Paul Rodgers, maar wel de rustiger klinkende "whiskey en tabak" combinatie. Lily geeft toe dat die twee dingen, of het overmatige gebruik ervan tenminste, ook de redenen zijn van dat ruige stemgeluid. "Ik probeer zeker niet gemaakt te klinken als Dylan of Tom Waits", zegt hij, "het is gewoon mijn normale stem".

De bijzonder brave, nogal saai aandoende hoes, die me doet denken aan de meestal door platenfirma's bedachte goedkopere budget-verzamelreeksen, geeft ook al een beetje aan dat ook hun muziek niet erg avontuurlijk is, wat niet wil zeggen dat ze ons niet bevalt, in tegendeel. "Mighty Tone" bevat zeker meerdere goed gebrachte rootsnummers. Zo is er "Just To Be With You", een knappe bluessong, met Jerry Portnoy op bluesharp, die ons echt bevalt, net als het bluegrass getinte "Mean Woman Blues" (clip) waarin gast Jerry Tillman een voortreffelijke dobropartij speelt. Hetzelfde voor het sterke "Mighty Love", door Lily met vuur gebracht, waar ook de vonk meteen overspringt. Als kleine kritische opmerking willen we echter toch vermelden dat een groot gedeelte van de nummers, hoewel uiterst professioneel gebracht, naar ons gevoel, net iets te gezapig klinken. Wie echter op zoek is naar een rustige rootsplaat met een hoog laid-back gehalte, zal zeker zijn gading vinden op deze "Mighty Tone".

(RON)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Mystix Eyes Records

video