BRIAN KALINEC – THE FENCE

Hij was amper 10 jaar oud toen Brian Kalinec uit Houston een akoestische gitaar in handen kreeg en er wat klungelend begon op te experimenteren. De zelfstudie maakte hem nadien tot een zeer goede gitarist en in de volgende jaren ontdekte hij dat die gitaar het ideale instrument was om zijn eigen liedjes op te componeren. Tijdens zijn studieperiode trad hij regelmatig op tijdens feestjes en na meer dan 40 jaar doet Brian Kalinec dat eigenlijk nog steeds op zeer regelmatige basis.

Sinds de jaren ’70 stond hij met diverse artiesten op het podium, vaak als begeleidend gitarist en het duurde uiteindelijk tot 2007 tot hij overtuigd kon worden dat hij ook eens zijn eigen kans moest wagen als soloartiest. Dit resulteerde in zijn debuutalbum “Last Man Standing” waarmee hij positieve reviews in de vakpers kon verzamelen en waarin telkens weer zijn uitstekende capaciteiten als gitarist en als tekstschrijver werd opgemerkt.

Met de nieuwe cd “The Fence” wordt er nu een vervolg gebreid aan dat geslaagde debuut. Op deze tweede plaat brengt Brian Kalinec twaalf nieuwe eigen songs in de folk- en countrysfeer waarvoor hij in de studio werd bijgestaan door enkele grote muzikale talenten uit de muziekscène van Houston. O.a. folk en Americana singer-songwriter Matt Harlan, Cathy-Anne McClintock, Jeff Chambers en de zangeressen Carolyn Wallace en Allisong Smith zorgen voor een gesmaakte bijdrage aan dit nieuwe album “The Fence”.

In enkele nummers zijn de Texaanse roots van Brian Kalinec duidelijk hoorbaar en als je hem wilt vergelijken, dan mag je daarbij denken aan artiesten als James Taylor en Jim Croce, die beiden ook carrière maakten als verhalen vertellende zangers. De eerste single die uit het album “The Fence” werd getrokken is “Nowhere At All” waarin een steelgitaar, cello en violen de muzikale toon proberen te zetten op een erg mooie melodie en knap zangwerk.

Verder brengt Brian Kalinec in “Lone Star Lonely”, “Uncle Joe” en “Carla Moore” een aantal verhalen over opmerkelijke individuen of gewone mensen uit zijn dagdagelijkse leefwereld, telkens ondersteund door een catchy melodie die je zonder al te veel inspanningen kan beluisteren en rustig zal kunnen absorberen. In het nummer “Blessings Of This Day” geeft hij zijn persoonlijke relativering over wat door velen gevreesd wordt als de dag dat de wereld zal vergaan.

Het liedje “Paint” werd samen gecomponeerd en hier in duetvorm gebracht met Connie Mims, de zangeres van de Texaanse folkgroep ‘Wheatfield’ uit de seventies, waaruit later de folkrockgroep ‘St. Elmo’s Fire’ ontstond. Ook heel leuk is het uptempo gebrachte nummer “Demons Falling Down” waarin Jeff Chambers en Carolyn Wallace voor fijne harmony vocals zorgen en fiddler Jeff Duncan zich eens helemaal mag laten gaan.

Aan het einde van de plaat brengt Brian Kalinec het nummer “A Song I Heard”, een mooi liedje dat is voortgesproten uit de pen van Maury Muehleisen, de legendarische gitarist uit de begeleidingsgroep van Jim Croce die samen met zijn frontman op onfortuinlijke wijze de dood vond in een vliegtuigcrash in 1973.

Vijf jaar na zijn debuutplaat is folkveteraan Brian Kalinec helemaal terug in de belangstelling gekomen met zijn zeer professioneel opgenomen tweede album ‘The Fence’ dat een verzameling van mooie en melodieuze folksongs herbergt die voor veel luistergenot kunnen zorgen bij een rustig avondje in een hoekje van je huiskamer met wat schemerlicht en een lekker glaasje wijn (of twee) binnen handbereik.

(valsam)
"Following five years after his debut album ‘Last Man Standing’, the Houston-based veteran folksinger-songwriter Brian Kalinec returns in the spotlights with his new album ‘The Fence’. This collection of catchy and tunefull songs will give you lots of pleasure to listen to during a quiet evening, accompanied by some dimmed lights and a good glass of wine (or two)."
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Berkalin Records

Info: Hemifran

video