EB DAVIS & GREYHOUND BLUES BAND - YOU CAN STILL TAKE IT OR LEAVE IT

EB Davis is geboren in 1945 in de Deltastad Elaine, Arkansas en opgegroeid in Memphis, Tennessee. In de jaren zestig gaat hij naar New York, waar hij vele jaren optreedt voor naar Duitsland te verhuizen. Het eerste wat hij hoorde was gospel. Dat was de enige muziek, die toen bij hem thuis was toegestaan. Toen hij zeven jaren oud was, hoorde hij een oude man op zijn veranda een grote akoestische gitaar bespelen en sinds toen is hij werkelijk verliefd op muziek. Toen EB ongeveer veertien was, verliet hij Arkansas, liet het plattelandsleven achter zich en trok naar Memphis, in die tijd 'The house of the blues'. Daar leefde hij enkel voor de weekends, en was dan ook steeds te vinden rond Beale Street, maar was ook wekelijks op jamsessions in Handy Park aanwezig, en dit al luisterend naar geweldige bluesmannen als Bobby Bland, B.B.king, Junior Parker en Albert King.

In Memphis ontmoette EB Eugene Goldston. Hij bezat de 521 Club in Booklyn en EB trok naar New York om voor hem te werken. In die club begon hij regelmatig op te treden met zijn band The Soulgroovers. Deze band was toentertijd een van de belangrijkste rondtoerende bands uit de soul- en bluesperiode van die tijd en dit regelmatig toerend met mensen als Rufus Thomas, Wilson Pickett, Isaac Hayes, Ray Charles en B.B.King. Leden van de band maakten later deel uit van James Brown’s JB’s en de Isaac Hayes Movement. Nadat de band uit elkaar viel, zong EB voor The Drifters en werkte met hen in Europa. EB wilde graag terug naar New York, maar kreeg een aanbod om met The Bayou Blues Band te zingen. Dat was een grote en bekende band, die in alle toplocaties speelde en bij wie hij bleef tot 1984. Daarna kwamen de The Radio Kings en The Superband.

EB Davis heeft meer dan 19 albums op zijn naam en is op talrijke andere opnamen als sideman / gast te horen. Met zijn bands heeft EB Davis zich nooit trachten te verheerlijken. Altijd waren zijn groepen een veilige haven en een ontmoetingsplaats voor ervaren veteranen, en een kweekvijver voor nieuw aanstormend talent. Zo ook werd hij de laatste jaren in bluesmiddens een beroemdheid met de Nederlandse band, The Greyhound Blues Band. Het Belgische Blues Boulevard Records brengt nu de cd "You Can Still Take it or Leave It" met EB & the Greyhound Blues Band, opnieuw uit. In Nederland is deze cd dan ook opgenomen 1999. De Greyhound Blues Band is een goed ingespeelde en strakke band met ervaring, die is opgedaan tijdens de vele optredens in binnen- en buitenland en bij het begeleiden van authentieke (veelal) Amerikaanse bluesmuzikanten als Henry Gray, Aaron Burton, Louisiane Red, R.L Burnside, Greg Copeland en Eb Davis. Op die manier is ook hun unieke geluid ontstaan: de doggone blues. De perfecte band voor een uitstekende backing, door ondermeer het subtiele gitaarspel van Jon Meyerjon. Maar ook naast deze excellerende gitarist horen we meteen dat hier een zeer geoliede band staat, die verder ook naast een meer opvallend drummer, George Snijder, bestaat uit bassist Martin van der Velde, die ook zorgde voor de productie van dit album. Gezamenlijk kruisen zij de blues en leggen 12 nummers lang een veelal springerige fundering voor EB's indrukwekkende stem. Hij zingt in een elegante, klassieke blueszanger-traditie, en rekt muzikaal de grenzen van het genre op door zijn blues met rock ‘n’ roll en soul te mengen.

Vooral in de op soul geïnspireerde nummers, zoals "Honey Hush", is hoorbaar dat hij duidelijk plezier heeft in de verbreding van zijn roots. Omdat datzelfde geldt voor de muzikanten achter hem, levert dat een prachtige combinatie op. Het gedreven nummer "Young Fashion Ways" dat als opener fungeert, zet meteen een toon waarvan de rest van het uur nauwelijks meer vanaf wordt geweken, behalve dan in de welkome ballades, als het jazzy "Juice Head Baby" en het zwoele "Can’t Getta Sleeping" of de down-and-dirty blues in "I Love To Sing The Blues", songs die de andere high-energy up-tempo nummers aangenaam onderbreken. EB Davis sluit af met het traditionele "The Barroom Blues", een mooi stampende afsluiter van deze plaat die met zijn heerlijk gitaarspel, zijn typische EB Davis Blues, een aanrader is voor wie de echte blues of EB Davis nu pas aan het ontdekken is. EB Davis beschikt over een krachtige stem waarbij hij heel wat van zichzelf in zijn songs weet weer te geven. Zijn album puilt dan ook uit van begenadigde zangpartijen, intrigerende gitaarsolo's, en een ritmesectie die staat als een huis. Het grootste compliment dat je EB & the Greyhound Blues Band kunt maken, is dat ze de blues zo eenvoudig, zo puur weten te spelen. Dat is precies waar de bandleden naar streven: Eerlijke muziek maken op een vriendelijke manier, waardoor het gevoel van de blues wordt overgebracht.

Artiest info
Website  
 

Label: Blues Boulevard Records
Distr.: Music Avenue

video