THE SHINS – PORT OF MORROW

Het verhaal van de indierockformatie ‘The Shins’ begint in 1996 in de Amerikaanse staat New Mexico waar zanger en gitarist James Mercer met bassist Dave Hernandez, drummer Jesse Sandoval en keyboardsspeler Marty Crandall hun gezamenlijke liefde voor de rock- en popmuziek uit de jaren ’60 verenigde in een nieuwe groep.

Toch duurde het tot 2001 vooraleer hun eerste plaat “Oh! Inverted World” het levenslicht zag. Het succes dat ‘The Shins’ konden oogsten met die plaat leidde twee jaar later al snel naar een opvolger in de vorm van de cd “Chutes Too Narrow”. Twee bandleden verhuisden naar Portland, Oregon wat daardoor de nieuwe thuishaven van de formatie werd en van waaruit ze hard werkten aan hun derde plaat “Wincing The Night Away” die in 2007 op de markt verscheen. De drie hierin vermelde platen waren samen goed voor een verkoop van meer dan één miljoen exemplaren.

Dat de verwachtingen met betrekking tot hun vierde album “Port Of Morrow” dan ook zeer hoog lagen is vanzelfsprekend. James Mercer besliste om zowat de hele groep te ontslaan en nieuwe leden aan te trekken. Die nieuwe ‘Shins” waren Greg Kurstin (gitaar, keyboards en cd-producer), Ron Lewis (bas) en Joe Plummer (drums).

De release van de nieuwe cd werd voorafgegaan door een eerste zeer sterke single uit de plaat: “Simple Song”, een nummer dat al meteen op erg veel airplay kon rekenen bij zowat alle Europese radiostations. Het handelsmerk van James Mercer is een aaneenschakeling van vlot in het gehoor liggende melodietjes die zich al na een eerste beluistering ergens vasthaken in je muzikale geheugen. Dat is op deze plaat zeker het geval voor die mooie single “Simple Song”, maar ook voor openingstrack “The Rifle’s Spiral”, het poppy “Bait And Switch” en vooral bij het volop lente uitstralende nummer “No Way Down”.

Daarnaast krijgt de echte singer-songwriter in James Mercer ruim zijn deel van de koek in de geselecteerde tracks voor “Port Of Morrow”. De verhalenverteller kan zijn ding moeiteloos kwijt in leuke ballads als het sterke “It’s Only Life” dat binnenkort als tweede single zal worden uitgebracht, het tekstueel knappe liefdesliedje “September”, de leuk gezongen gitaarballad “For A Fool”, het laid back gebrachte “40 Mark Strasse” en de zweverige titeltrack “Port Of Morrow”.

Op zich is er natuurlijk niks mis mee, maar we kunnen ons toch niet van de indruk ontdoen dat “Port Of Morrow” geen plaat geworden is van de groep ‘The Shins’ maar wel veeleer een soloalbum van frontman James Mercer, getuige daarvan het ruime aantal gastmuzikanten dat op de diverse nummers participeert. Dat een aantal fans van de band daardoor misschien wat ontgoocheld zullen reageren op deze plaat is dan ook wel te begrijpen, maar als je zoals wij gewoon van leuke, melodieuze indie rockmuziek houdt, dan is deze cd zeker wel als goed te categoriseren.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Columbia

Distr.: Sony Music

video