MICHAEL MESSER - NATIONAL AVENUE

Michael Messer is niet zoals de naam doet vermoeden een band waar Michael Messer de baas is, maar een groep waarin de rol van alle muzikanten even belangrijk is. De naam Michael Messer zal muziekliefhebbers bekend in de oren klinken. Messer speelt al lang Britse blues. De 56 jarige slidegitarist maakte de laatste vijfentwintig jaar tal van prachtige albums met als uitschieters "Second Mind" (2002) en "Lucky Charms" (2006). "Second Mind" was zijn debuut voor Cooking Vinyl, en op deze plaat brengt hij met zijn band de blues met respect voor de traditie maar met drang naar vernieuwing. Veel van de nummers zijn (mede) geschreven door Messer's vaste songschrijver Terry Clarke. Door regelmatige referenties in de teksten aan helden als W.C. Handy, Son House en Steve Cropper belijdt Clarke, net als Messer in zijn emotionele zang, zijn liefde voor de Mississippi-Delta. De vernieuwing is hier te vinden in de zoon van Messer's tweede gitarist Ed Genis, Louie, die op deze plaat de ruimte krijgt voor opduikende samples en incidenteel gescratch. Op "Lucky Charms" weet Messer wederom authentiek aandoende rhythm & blues in een eigentijds jasje te stoppen. Een beproefd concept dat zelden zo goed en zo smaakvol werd uitgevoerd als op dit album. En zoals "Second Mind" is deze plaat geen staaltje van klassieke blues geworden. Want met draaitafels en sterke ritmische patronen werpt Messer zich op als een geestesgenoot van Little Axe. Elk nummer begint met een beat, samples en zelfs wat scratchen, maar uiteindelijk voegt Messer zijn karakteristieke gitaar en stem toe. Messer bewijst gewoon dat ook stokoude blues op artistiek verantwoorde wijze best in een eigentijds jasje te stoppen is.

Delta blues fans en fans van deze Britse slidegitarist zullen zich nu kunnen verheugen, want het album "Nationale Avenue" van Michael Messer wordt heruitgegeven. Degenen die wanhopig op zoek waren naar dit meer dan vijftien jaar oude schijfje dat in 1996 in Engeland slechts met een oplage van 300 exemplaren verscheen, zullen zich nu dit prachtalbum kunnen aanschaffen. Michael Messer die juist omwille van zijn slidespel met grootheden als Allman en Ry Cooder wordt vergeleken, reisde in de jaren '80 kriskras door Engeland met Mike Cooper, een Engelse blueszanger op wiens album "The Continuous Preaching Blues" hij in 1984 meespeelde. Zijn eigen album als frontman van de Michael Messer Band , "Diving duck", verscheen in 1987, en was meteen het eerste waarschuwingsschot en feitelijk van cruciaal belang, om te begrijpen dat er iets aan de hand was met de Engelse blues. Met zijn tweede album "Slide Dans" (1990) won Messer de titel van beste akoestische blues artiest, een prijs uitgereikt door de BBC, en met "Rhythm Oil" (1993), waren de liner notes geschreven door Johnny Cash, een eer waarvan alleen Bob Dylan en Kris Kristofferson trots op kunnen zijn. "Moonbeat" dat verscheen in 1995 combineerde eerder wereldmuziek met blues.

In de discografie van Michael Messer, neemt "National Avenue" een bijzondere plaats in. De plaat werd uitgebracht in 1996, maar werd al snel verwijderd uit de catalogus. Slechts 300 exemplaren werden verkocht op de Britse markt. Met andere woorden, de heruitgave van deze plaat door het Brusselse label Blues Boulevard is meer dan welkom, want wie is nu niet verzot op Messer's laaiende slidegitaarspel. "National Avenue" bevat elf songs die bijna allen door hemzelf en Terry Clarke geschreven zijn, alleen het afsluitende "Tailfeather Blues" is co-written met Ed Genis. Maar wederom bijgestaan door deze twee topartiesten en Sharon Vanbinsbergen (tamboerijn), Andy Crowdy (bas) en Simon Price (drums) werkt hij zich op een zeer competente wijze door deze songs die allen overlopen van muzikaal vakmanschap. Dat levert gewoon het ene na het andere prachtliedje op. Prachtliedjes vol nostalgie, maar tegelijkertijd hypermodern. Messer heeft qua spel zeker wat meegekregen van Duane Allman alhoewel hij op sommige momenten ook etnische invloeden door laat klinken. Als het nu meer gedreven songs zijn als "Step right up", "Living in Rhythm" en de uitstekende versie van "Rollin' 'n' Tumblin' ", of meer authentieke nummers zoals "Crow Blues", "Language of the Blues" en "Moonbeat" waarin de geesten van Charlie Patton en Robert Johnson ronddwalen, Michael Messer manifesteert zich steeds als een briljant slide-gitarist,. Maar hij is meer dan dat, want op "National Avenue" horen we een geweldige band aan het werk die samen met hem het verleden en heden op een natuurlijke manier verbinden.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blues Boulevard
Distr.: Music Avenue

video