MICROWAVE DAVE & THE NUKES - LAST TIME I SAW YOU

Microwave Dave Gallaher. Geboren in Chicago, opgegroeid in Texas, jarenlang zijn dienst gedaan in Vietnam, studeerde aan de Berklee School of Music, en werd begeleid door Johnny Shines. Microwave Dave & The Nukes, zijn band die hij in 1989 vormde, zijn een Huntsville, Alabama woonachtig trio, dat reeds jarenlang met veel succes speelt, goed voor zes albums met als uitschieters "American Peasant" uit 2004, maar voornamelijk het album "Down South Nukin' " uit 2006. Dit laatste album was een liveplaat waarvan de productie in de handen lag van de legendarische Johnny Sandlin, een man die via de band Hourglass verantwoordelijk was voor het onstaan van de Allman Brothers Band. En nu na drie jaar met Jerry "Boogie" McCain te werken en tevens ook bij optredens van wijlen Bo Diddley de backing te verzorgen, zijn Microwave Dave & The Nukes er weer met hun nieuwste album: "Last Time I Saw You". Inmiddels is zijn bluesband uitgegroeid tot absolute wereldklasse. Zijn rauwe southern-style brengt zelfs de bluesleek meteen van slag.

Naast de excellente gitarist Gallaher bestaat deze band uit Rick Godfrey (bas en harmonica) en James Irvin (drums en percussie), samen een veelzijdige trio waarvan het geluid en de vibe best vergelijkbaar zijn met een band als Omar & The Howlers, omwille van de meer intelligente teksten en het energieke gedreven gitaarwerk. De openende track, het funky "Drinking Since Nine" is meteen een spetterende start en leidt tot de shuffle "Jesus Was Smart", een nummer met een meer Stax Memphis geluid. Dit nummer zet meteen de toon verder voor een album gevuld met simpele waarheden. 10 van de dertien songs zijn door Dave zelf geschreven. De eerste cover "I've Got A Bet With Myself" klinkt als een Savoy Brown bluesnummer uit hun vroege jaren. Na het melancholische "The Worst Thing", een vintage Delta-stijl ballade, horen we voor het eerst Gallaher op drums en op 'Cigtone' cigar box gitaar in het funky "Tire Man". Daarna volgt de tweede cover, Billy C. Farlow's "Alabama Saturday Night" met Rick Godfrey op harmonica en Dave die voor de laatste maal zijn Cigtone hanteert. Halfweg komen aan bij de titeltrack "Last Time I Saw You", dit nummer heeft een Buddy Holly-achtig garage gevoel en vervolgens klinkt "All Night Boogie" zoals het hoort: een scheurende boogie, waarbij iedereen voluit gaat en daarom zeker de grote livefavoriet zal worden. "Goin' Downtown" is tevens ook een lekkere boogie blues. Deze twee laatste songs tonen aan dat Dave & the Nukes door het vele touren best wel weten hoe ze hun publiek moeten vermaken. Verder bespelen ze de blues op een meer Memphis stijl in "Cadillac Ride" met hier Gallaher op een Lowebow gitaar. In "Vagabundos" verplaatst Dave zich hoorbaar in een rockende Dick Dale en zingt daarbij in het Spaans over 'vagebonden'. De afsluiter, "Rafferty", is een bijna zeven minuten durende melodische instrumental die klinkt als een verloren track van de Allman Brothers, maar doet ook soms wel even denken aan Hendrix "Third Stone from the Sun".

Microwave Dave speelt de blues nog altijd met net zoveel passie en vuur als in de begindagen, en dit met zijn kenmerkende donkere stem, steeds schor schurend en krachtig. "Last Time I Saw You" verbergt 13 prima songs met een lekkere, stevige portie Amerikaanse blanke blues en roots. Wat hem onderscheidt van pakweg de doorsnee bluesrock groep van over de grote plas is het feit dat zijn roots bij zijn grote helden liggen: Bo Diddley, J.B Hutto en Hound Dog Taylor. Zijn blues is dan ook stevig verankerd in de zwarte traditie. De begeleidende muziek, met naast het rudimentaire en typische gitaarwerk van de meester zelve, valt allemaal mooi op zijn plaats. Dat is met name te danken aan de compositorische groei die deze band de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, al blijft anderzijds de variƫteit in hun repertoire toch wel op hetzelfde niveau.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Blind Raccoon

video