BROCK ZEMAN - ME THAN YOU

In 2007 maakte ik voor het eerst kennis met de Canadese singer- songwriter Brock Zeman via zijn cd "Welcome Home Ivy Jane". Dat bleek toen al zijn vierde werkstuk te zijn. We zijn de man bij Rootstime sindsdien nauwlettend blijven volgen, maakten een "portrait" over zijn eerdere werk en werden ook bij de daaropvolgende releases nooit in het minst ontgoocheld.

Ondertussen doet Brock jaarlijks ongeveer tweehonderd live optredens, is bij deze al aan zijn negende release toe en stond in zijn carrière al op de planken met groten als Fred Eaglesmith, Corb Lund, Steve Earle, en Blackie & The Rodeo Kings, om er slechts een paar te noemen. Dit alles terwijl hij nog maar net dertig geworden is.

Na een vruchtbare periode bij Busted Flat Records was 't tijd voor zijn eigen label vond Brock en richtte Mud Records op waar zijn eigen werk plus dat van talentvolle bevriende collega's zoals Robert Larisey, hier ook besproken,onderdak vonden. Zijn eerste release er op: "Ya Ain't Crazy Henny Penny" bevatte opgespaarde nummers die net niet op vorige platen geraakt waren, maar het bleken kleine juweeltjes te zijn, zodat die cd een prachtige start van het Mud label betekende.

De in een prachtig hoesje gestoken nieuwe cd "Me Than You" waar we momenteel van mogen genieten is een zoveelste stap vooruit voor Zeman. Hij blijft de uitmuntende verhalenverteller die hij steeds was, maar het geluid is hier en daar een ietsje meer rockend dan op zijn voorgaande platen. Ook is 't de eerste plaat waarop hij hij volledig zijn eigen zin kon doen, met resultaat!

Met die heerlijke gravelstem, die soms wat doet denken aan die van Steve Earle brengt hij opnieuw sterke songs zoals de opener "Push Them Stones" of (mijn favoriet) "Until It Bleeds". In "Triple Crown", het verhaal van het reilen en zeilen in een bruine Texaanse kroeg, is de verhalenverteller op zijn best, maar vanaf nu doet hij dat niet meer zo expliciet als voorheen, de verbeelding krijgt meer de kans, het is eerder richtingen aangeven wat hij hier doet. Heel mooi is ook "Claws", een mooie en indringende bluesy song. Afsluiten doet Zeman met een langer uitgesponnen duo van bij elkaar horende songs: "Rain On The Roof" (part 1 & 2 ) samen goed voor bijna 14 minuten, waarin hij op meesterlijke wijze de sfeer langzaam weet op te bouwen

Met "Me Than You" claimt Brock Zeman definitief zijn plaats aan de top van de Canadese roots-scene, maar hij verdient eigenlijk ook meer bekendheid ver daarbuiten.

(RON)

“Brock Zeman never has disappointed, neither in his previous work nor in his latest release ‘Me Than You’. His storytelling songs full of imagination are of excellent quality, his rocking music sounds great and his dark and scratching voice does catch the listeners’ attention from the beginning to the end. This magnificent album should provide Brock Zeman with well deserved international exposure.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Mud Records

Info: Hemifran

video