CHRIS CASTLE - LAST BIRD HOME

Chris Castle werd geboren als zoon van een mijnwerkersfamilie uit Kentucky die verhuisde naar Noord-Ohio vanwege loze beloftes voor mooie jobs in een fabriek in die streek. Zijn vader, een ex-Vietnam veteraan pleegt zelfmoord wanneer Chris pas negen is, een dramatische gebeurtenis in leven van de jongen, wat nu de inspiratie vormde voor een van de meest indringende songs op deze cd: "Both Ends Of The Gun", een song die trouwens ook reeds op zijn debuut te horen was.

Als tiener schrijft hij in het bekende "Music Row" district in Nashville al muziek voor allerhande artiesten, dit doet hij tot zijn 21 ste, daarna verlaat hij Nashville, huwt en krijgt een zoontje. Zelf maakte hij zijn eerste plaat in 2007, "Hollow Bones in Monotone" genaamd, een debuut dat overal uitstekende recensies kreeg. Vorig jaar verscheen eerst "The Firelands e.p" en enkele maanden later "Of God & Man". Nu is er dus deze "Last Bird Home", opgenomen in de befaamde Levon Helm Studios, met als producer en soundmixer Justin Guip. Hulp kreeg hij bovendien van Garth Hudson , zoals bekend, ex- Band lid en keyboard virtuoos. Ook zijn vrouw, de zangeres Maud Hudson is erbij en een beetje onverwacht Tommy Ramone. Of niet geheel onverwacht, want Chris en Tommy zijn hechte vrienden. Verder de Womack Family Band, ook vrienden waarmee Castle nauw samenwerkt, ze maakten samen al eerder de plaat "Rest My Weary Body", die ook verscheen op Castle's label Dirtsandwich.

"Last Bird Home" is een prachtige folkplaat geworden met een Dylan-esque trekje. Castle weet dan ook als geen ander hoe een sterke song te schrijven. Als je al vanaf je vijftiende professioneel een songwriter bent in de puurste zin van het woord, en er een dagjob van gemaakt hebt, dan mag je jezelf na een aantal jaren wel een professional noemen. Dat is hoorbaar vanaf de eerste song , het bluesy "Lion In A Cage" met de grote Garth Hudson in zijn element, zodat je een paar dat echte Band soundje mag proeven. Met het volgende nummer "Rest My Weary Body" is de poetische tekstschrijver aan het woord, een mooie gevoelige liefdesballade vol sfeer.

Twee nummers ver, en het geheel kan al niet meer stuk, de fiddle in "All Kinds Of Time" maken van deze song een traditioneel klinkende countrysong, maar weer zijn het de teksten van Castle die het geheel naar een hoger niveau tillen. "Adelai" met een prachtig klinkende dobro van Larry Campbell zet het rijtje van knappe songs moeiteloos verder, en zo gaat het door tot de afsluiter "Stumbling Stone". De donkere song "Both Ends Of The Gun" waarover we het hoger al hadden kan die prachtige sfeer niet breken, want ook daar is er hoop als Castle zingt: "But I felt them roll that stone away, first time I held my son. And I prayed he’d never greet a day from both ends of a gun."

Ooit een van de Ramones horen mandoline spelen? Nee... luister dan naar "Bird" waar Tommy Ramone laat horen dat hij ook dat wel kan. Het blijkt de minst opvallende song op de cd te worden, een beetje doordeweeks klinkende bluegrass, maar desondanks best te pruimen. Als je op zoek bent naar een plaat met een intieme sfeer en prachtige teksten, een groeiplaat zoals wij dat noemen, zo eentje waar je bij elke beluistering meer en meer van gaat genieten,...take the "Last Bird Home".

(RON)

Artiest info
Website  
 

video