TIM GARTLAND - LOOKING INTO THE SUN

De singer-songwriter Tim Gartland brengt met “Looking Into The Sun “ zijn debuut-cd op de markt. De man is tevens harmonica-leraar èn auteur van het prima boek “The Talking Harmonica”. Op dit album prijken niet anders dan tien zelfgeschreven nummers. En “prijken” is echt niet overdreven want er zitten ware pareltjes tussen. Denk nu niet, na deze intro gelezen te hebben, dat dit een plaat is die volledig rond de bluesharp draait. Uiteraard speelt dit instrument een belangrijke rol maar Gartland is slim genoeg geweest om zich te omringen met een stel rasmuzikanten die zijn songs naar een nog hoger niveau tillen. Zijn instrument gebruikt hij subliem ondersteunend, dan weer fraai solerend al naargelang de vorm van de nummers. De man is in bezit van een bijzonder aangename, warme bluesy stem, wat T.J. White achtig bijwijlen.

Hij verhaalt zijn blues op moderne thema’s , dan weer grappig of uit het leven gegrepen, maar verdomd doordacht zoals op “My Phone Said We Talked”. Een waar gebeurd verhaal over meisjes en teveel drank, steeds een gevaarlijke combinatie ! hij schuwt ook de actuele thema’s niet. Een sneer naar Wall Street Boy’s kan je horen in het titelnummer bijvoorbeeld.

De muziek op het album enkel als blues omschrijven zou hem tekort doen. Zo staat er een fantastische country-blues achtig nummer op met indrukwekkend Lap Steel gitaar bijdrage van Kevin Barry. Het instrumentale “Blues For Mr. Bryant” dat hij samen schreef met Dirk Van Gulden , de bassist van Porch Rockers , de groep waarvan Gartland frontman is, is dan weer een tikje jazzy te noemen. Alhoewel Barry’s gitaar wat BB King invloed doet vermoeden. Het kabbelende ritme van de song combineert prima met Gartland’s sobere Mississippi Sax. Soms lijkt hij een vraag en antwoordspel te spelen met de orgellijnen van Tom West, best boeiend te noemen.

We maakten al gewag van ’s mans talent om knappe nummers te schrijven maar kunnen toch niet zijn fantastisch harmonicaspel onbelicht laten. “When I Was Alive” is een schoolvoorbeeld van sublieme bluessong. De swampige slower leent zich perfect voor zijn door Little Walter beïnvloedde spel. Briljante song! Dit is een plaat die niet alleen door liefhebbers van de bluesharp zal gewaardeerd worden maar evenzeer door liefhebbers van de betere muziek tout court !

Luc MeertArtiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Taste Good Music