SUGAR RAY & THE BLUETONES - EVENING

De cd's van Sugar Ray Norcia en zijn Bluetones staan bij mij thuis, zoals men dat zegt, al vele jaren "op de bovenste plank". Niet moeilijk, want niet alleen is hij een meester op de bluesharp, het is vooral als zanger, met die perfecte, warm klinkende soul- en bluesstem dat hij me te bekoren. Vandaar ook zijn nick-name "Sugar". Ook veel van zijn collega's doet beroep op hem, zoIk leerde ik hem kennen toen ik me in 1979 een lp van Walter Horton aanschafte "Little Boy Blue". Wat later dook zijn naam op op de hoezen van ondermeer de debuut-lp van Ronnie Earl "Smoking", waar Sugar Ray ook als mondharmonicaspeler en zanger de aandacht op zich vestigde, samen met Kim Wilson. Zijn eigen debuut met the Bluetones "Knockout" dateert van 1989, al was er al een obscure LP release op 't Baron label in 1980. Op latere cd's van Ronnie Earl schreef hij zelfs meerdere songs. Verder was hij nog te horen op cd's van Roomful of Blues en vooral Otis Grand maakte regelmatig gebruik van hem als zanger op zijn platen. Dit zijn slechts enkele van de vele verwezenlijkingen van de talentvolle Norcia als side-kick.

Op zijn nieuwe cd "Evening" grijpt Sugar Ray hoofdzakelijk terug naar de pure, rockende, nasty blues zoals we dat van hem gewoon waren in zijn begindagen. De uitstekende Bluetones, met Monster Mike Welch op gitaar, super bassist Micheal "Mudcat" Ward, toetsenman Anthony Geraci en Neil Gouvin op drums zijn weer op hun best en zorgen voor een gedegen basis voor Sugar Ray's stem en harmonica. Met de Johnny Young cover "I'm Having A Ball" kon de cd niet beter van start gaan, het is een song die je meteen in zijn greep heeft. Een tweede cover, de Otis Rush klassieker "You Know My Love" is een van die nummers die vraagt naar een Norcia bewerking, het lijkt hem wel op het lijf geschreven.

Buiten de ijzersterke titelsong "Evening", een compositie van het overbekende songwriters duo Parish & White staan er verder geen covers meer op de cd, enkel nog eigen werk. "Too Many Rules And Regulations" is een trage, "talking" blues over oud worden en de meestal verboden geneugtes van het leven dan. Een humorvolle song die het live zeer zeker ook uitstekend zal doen. "(That's Not Yet) One Of My Blues", een mooie sfeervolle blues geschreven door Micheal "Mudcat" Ward is een volgende voltreffer. Een echte Indianensfeer in "Dancing Bear" wordt opgeroepen door de "Native" Indiaanse fluit waarop Sugar Ray in de intro speelt, maar al vlug neemt ook hier de blues het weer over. De instrumentale afsluiter "XO", zorgt voor kippenvel en is nog een laatste mooie kans voor Norcia om zich te bevestigen als een van de top bluesharpspelers van het moment. Op zijn vijfde cd voor het Severn label, doet Sugar Ray & The Bluetones opnieuw wat we van hem mochten verwachten: een top- bluesplaat afleveren!

(RON)

SUGAR RAY & THE BLUETONES
FEAT. MONSTER MIKE WELCH
wo. 02/05/12 - BORDERLINE - DIEST

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Severn Records

video