MARK DAVIS – ELIMINATE THE TOXINS

Mark Davis is een Canadese singer-songwriter uit Edmonton, Alberta die al meer dan 20 jaar actief is in de muziekwereld, maar met zijn nieuwste cd “Eliminate The Toxins” toch nog maar pas aan zijn derde soloplaat is toegekomen. Eerder was hij gedurende 15 jaar de frontman bij de groep ‘Old Reliable’ waarmee hij vier platen uitbracht.

Met dit nieuwe album wil deze artiest een gepersonaliseerde hommage brengen aan het werk van een aantal van zijn eigen muziekidolen als ‘Guided By Voices’, David Bowie, ‘R.E.M.’ en ‘The Byrds’. Die opdracht volbrengt hij perfect door middel van elf eigen composities voor deze cd. Bij de opname van het album kreeg hij in de studio de hulp van drummer Mike Silverman, bassist Scott Munro, ex-‘Old Reliable’-collega Shuyler Jansen op gitaren en keyboards en cd-producer Lorrie Matheson die hier en daar met wat extra instrumentatie is bijgesprongen.

Het album begint met een rustige folksong “How Many Angels?” die opgedragen wordt aan een door borstkanker veel te jong overleden vriendin. Daarna volgt de titeltrack “Eliminate The Toxins” die Mark Davis als een behoorlijk stevige rocksong presenteert. Hij doet ons soms denken aan de onlangs te vroeg gestorven artiest Jackie Leven, vooral in de wat meer experimenteel klinkende songs als “Waste No Tears”, “Dragons” en “Throw It Away”.

Andere nummers worden eerder als normale pop- en rocksongs gebracht: “Go To Ground”, “In The Waters”, “A Good One” en “Dream”. In deze nummers horen wij (en misschien ook wij alleen maar) vergelijkingen met de muziek en de liedjes die de intussen haast vergeten Canadese singer-songwriter Wyckham Porteous zo mooi weet te brengen.

Ons favoriete liedje op dit mooie album is de muzikaal prachtig en uitstekend gezongen liefdesballad “Let The World Know Where You Are” waarin Mark Davis erg sterk zingt en daarenboven een heerlijk gefloten intermezzo laat horen. Deze Canadese artiest heeft het hart op de tong en verwoordt zijn gevoelens en emoties zo prachtig in zijn liedjesteksten die telkens weten te ontroeren als ze op deze sfeervolle, mooie muziek worden gezongen.

“Eliminate The Toxins” is zeker en vast de allerbeste plaat die Mark Davis tot op heden heeft gemaakt en we zouden het op prijs weten te stellen als hij hierdoor eindelijk eens op wat meer succes en erkenning mag gaan rekenen in de internationale muziekwereld. Dat is iets wat hij heel zeker verdient.

(valsam)
“Canadian singer-songwriter Mark Davis can phrase his feelings and emotions in such a beautiful way into lyrics which will move your moods, especially when they are put on such atmospheric and touching music. ‘Eliminate The Toxins’ is his thirth and best solo record and should finally provide him with well deserved international success and recognition.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran

video