WILL PHALEN – HOLY GHOST / GOLD COAST

Will Phalen is een singer-songwriter en muziekproducer uit Milwaukee die een jaartje geleden naar de Amerikaanse grootstad Chicago verhuisde en van daaruit zijn creativiteit in nieuwe liedjes probeerde om te zetten.

Het resultaat van die noeste arbeid is een nieuwe plaat “Holy Ghost / Gold Coast”, de opvolger voor “Middle West” uit 2009 en “Visions And Revisions” uit 2006, twee albums die hij destijds nog samen met zijn toenmalige folkrockgroep ‘The Stereo Addicts’ heeft uitgebracht.

Door het solokarakter van dit derde album in zijn muzikale carrière krijgt de luisteraar tien veel meer akoestische, rustigere nummers en popballads te horen. De geringe instrumentatie die op een aantal liedjes te horen is werd allemaal door Will Phalen zelf ingespeeld in zijn thuisstudio. Voornamelijk onder begeleiding van zijn akoestische gitaar brengt hij zijn verhalen in de subtiel gepresenteerde, doch sfeervolle songs.

Openingstrack “Candycane Mountain In My Mind” geeft ons meteen een intimistische blik in zijn ziel, gevolgd door één van de mooiste liedjes op deze cd: “Even Though”. Daar willen we heel graag ook de tekstueel erg sterke maar zeer sober gebrachte song “youdontask (iwontanswer)” aan toevoegen. “Suddenly” en “Read My Mind” brengt hij op een eenvoudig riedeltje van keyboards en drums, echter zonder ook maar één moment zijn stem echt te verheffen.

Als je een dergelijke ‘do-it-yourself’-plaat uitbrengt verhoogt het risico dat de luisteraar na een tijdje het gevoel begint te krijgen dat het aangeboden werk allemaal een beetje van hetzelfde dreigt te worden. En dat is ook de enige kritiek die we op deze cd van Will Phalen willen geven, ondanks de goede kwaliteit van elk van de songs op dit album. Er zit gewoonweg te weinig variatie in de nummers, waardoor wij van deze tracks zeker wel kunnen genieten als ze individueel afgespeeld worden, maar de tien vrij monotone songs na elkaar beluisteren is voor ons wat van het goede teveel.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Sub-Urban Arts Collective LLC

Distr.: Wobblehouse Entertainment

video