ROBERT LAMM – LIVING PROOF

Velen zullen de naam van de man misschien zelfs niet herkennen, maar Robert Lamm was in 1967 wel één van de oprichters van de Amerikaanse topformatie ‘Chicago’ en hij schreef in zijn lange carrière als keyboardsspeler bij deze groep meerdere van hun grote hits zoals “Saturday In The Park”, “Beginnings” en “25 or 6 to 4”.

Als puber groeide hij thuis op tussen de jazzplaten van zijn ouders en die invloeden heeft hij zijn leven lang meegenomen wanneer hij zijn eigen muziek componeerde en speelde. Naast zijn decennialang durende werk met ‘Chicago’ speelde hij ook nog mee in een aantal andere groepjes en bracht hij eveneens soloplaten op de markt waarvan “Skinny Boy” in 1974 de allereerste was.

De laatste in het rijtje van die soloalbums is nummer tien “Living Proof” waarover wij het hier in deze recensie zullen hebben. Op deze cd brengt Robert Lamm tien eigen composities waaronder “Those Crazy Things”, een duet dat hij samen schreef en zingt met de Poolse zangeres ZoSiA (Karbowiak), die ook meepende aan de song “Arise (Storm)” en helemaal alleen de lead vocals in de eerste bonustrack “Liquid Sky” voor haar rekening mag nemen.

De muziek bij deze nummers is een mix van pop en jazz en de ritmevariaties tussen melodieuze pop en intiemere ballads lijken zo van een ‘Chicago’-album te zijn geplukt, vooral de met de Amerikaanse progressieve rockmuzikant en producer Trent Gardner samen gecomponeerde nummers “Out Of The Blue” en “Living Proof”.

Onze voorkeur gaat echter uit naar de heerlijke pianoballad “Bells” en het zachtjes swingende, door piano en blazers muzikaal verrijkte nummer “I Confess” dat samen met gitarist Hank Linderman werd geschreven. Daarnaast staan er ook twee versies van hetzelfde nummer “On the Equinox” op dit album, de eerste originele studioversie en een door John Van Eps gemaakte ‘lounge’-remix van diezelfde song als bonus track.

De bijna 68-jarige Robert Lamm toont met deze nieuwe cd aan dat hij nog helemaal mee is met de hedendaagse muziekscène en nog geen plannen heeft om op zijn lauweren te gaan rusten. Zonder echte fans van ‘Chicago’ of van dit soort muziek te zijn, durven we de cd “Living Proof” toch het levende bewijs noemen dat echt goede muzikanten steeds weer de tand des tijds weten te omzeilen.

(valsam)
“As keyboards player in the legendary band ‘Chicago’ and composer of several of their greatest hits, Robert Lamm has proven to be a great singer and songwriter. On his 10th solo record ‘Living Proof’ with some excellent pop and jazz tracks, this 67 years young artist provides the living proof that true good musicians will always survive in the modern music industry of this 21st century.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video