JOE JACKSON – LIVE AT ROCKPALAST (2 DVD-SET)

We worden allemaal een dagje ouder. Dat kunnen we niet ontkennen en daar worden we rechtstreeks mee geconfronteerd o.a. als we het onderwerp van deze recensie voorgeschoteld krijgen. Het gaat hier om een dubbel-dvd met live concertopnamen van de Britse pop en rockzanger en songschrijver Joe Jackson, wereldwijd bekend om zijn vele grote hits, waaronder “Is She Really Going Out With Him?” uit 1979, “It’s Different For Girls” uit 1979, “Stepping Out” uit1982 en het prachtige “You Can’t Get What You Want (Till You Know What You Want)” uit 1984.

Op deze twee dvd’s krijgen we 3 legendarische “Live At Rockpalast”-concerten in Duitsland van deze nu 58-jarige muzikant te zien. Het oudste concert dateert al van 14 maart 1980 en vond plaats in de WDR-studio in Keulen. Het tweede concert volgde drie jaar later op 21 februari 1983 in de ‘Markthalle’ in Hamburg en het laatste en ook langste optreden staat op de eerste dvd. Dat werd opgenomen op 16 en 17 april 1983 in de ‘Grugahalle’ in Essen en gemonteerd als ware het een lange performance.

Voor de twee optredens uit 1983 had Joe Jackson een vijfkoppige begeleidingsband achter zich op het podium staan. Zelf speelt de zanger op piano en saxofoon, terwijl Graham Maby op bas, Joy Askew en Ed Rynesdal op keyboards en Larry Tolfree op drums spelen. Percussie op congas, bongos of xylofoon en de vrouwelijke backing en harmony vocals worden verzorgd door Sue Hadjopoulos.

Tussen zijn eigen hits door presenteert Joe Jackson ook enkele van zijn favoriete songs aller tijden in een gepersonaliseerde coverversie. Zo brengt hij de ene avond het reggaenummer “The Harder They Come” van Jimmy Cliff en tijdens een ander concert wordt dat een medley van grote ‘Motown’-hits met de songs “Uptight”, “Tears Of A Clown”, “I’m Gonna Make You Love Me”, “How Sweet It Is To Be Loved By You” en “Heatwave” om daarna terug bij Stevie Wonder’s superhit “Uptight” te belanden.

Deze dvd’s met drie historische concerten van Joe Jackson mag als een echt ‘collectors’ item’ voor oprechte fans van deze grote artiest beschouwd worden. Ondanks zijn totaal onfotogenieke kop en zijn totaal a-commerciële ingesteldheid slaagde hij er in om de echte muziekliefhebber voor vele jaren voor zich te winnen met zijn kwalitatief uitstekende liedjes in diverse genres waaronder pop, rock, jazz, swing en new wave.

In dit muzikale beelddocument brengt hij als bekendste nummers “On Your Radio” - waarmee hij zijn show telkens begint - het persbekritiserende “Sunday Papers” (zie video), “Breaking Us In Two” en zijn hierboven vermelde grootste hits uit die periode in zijn carrière. De meeste van de hier gebrachte songs kan je ook nog in hun originele studioversie terugvinden op één van zijn bekendste albums “Night And Day”, maar deze dynamische man live met zijn band aan het werk zien op het hoogtepunt van zijn indrukwekkende loopbaan heeft zeker een extra toegevoegde waarde voor de ware fans.

(valsam)

Tracklisting

DVD 1:Rocknacht – Grugahalle, Essen April 1983
01. On Your Radio
02. Another World
03. Sunday Papers
04. Look Sharp!
05. Breaking Us In Two
06. Is She Really Going Out With Him
07. Target
08. TV Age
09. Tuxedo Junction
10. Steppin’ Out
11. Beat Crazy
12. One More Time
13. A Slow Song
14. Uptight
15. The Tears Of A Clown
16. I’m Gonna Make You Love Me
17. How Sweet It Is To Be; Loved
18. Heatwave
19. Uptight
20. I’m The Man

DVD 2: WDR Studio, Köln 1980

01. On Your Radio
02. Friday
03. Mad At You
04. Kinda Kute
05. Out Of Style
06. The Harder They Come
07. Sunday Papers
08. One More Time
09. Fools In Love
10. Is She Really Going Out With Him
11. Don’t Wanna Be Like That
12. I’m The Man

Markthalle, Hamburg 1983

01. On Your Radio
02. Another World
03. Sunday Papers
04. Look Sharp
05. Breaking Us In Two
06. Cancer
07. Real Man
08. Is She Really Going Out With
08. Him
09. Cosmopolitan
10. Target
11. TV Age
12. Tuxedo Junction
13. Steppin’ Out
14. Beat Crazy
15. One More Time
16. A Slow Song
17. Motown Medley: Uptight/Tears of A Clown/I’m Gonna Make/You Love Me/How Sweet It Is To Be Loved By You/ Heatwave/ Uptight
18. I’m The Man

Artiest info
Website  
 

Label: M.I.G.-Music

video