MOLASSES CREEK – AN ISLAND OUT OF TIME

‘Molasses Creek’ is een enthousiast vijftal muzikanten dat hun thuisbasis heeft op het Ocracoke Island, een eiland dat op 23 mijlen van de kust van de Amerikaanse staat North Carolina verwijderd ligt en waar je enkel via de ferry kan geraken. Rondom de eeuwwisseling woonden er nauwelijks 770 mensen op dit eiland waarvan de mythes beweren dat het de laatste rustplaats was voor de beruchte Britse 18e eeuwse piraat Edward Teach, aka ‘Blackbeard’.

Maar we zouden het hier dus vooral over de muziek van ‘Molasses Creek’ gaan hebben. De vijf groepsleden zijn gitarist, zanger en songschrijver Gary Mitchell, fiddler David Tweedie, snarenvirtuoos en zangeres Marcy Brenner, bassist Gerald Hampton en leadgitarist, dobro- en lap steelspeler Lou Castro.

Hun debuutplaat “Ocracoke Island” kwam er in 1993 en liet horen dat zij een akoestisch bluegrass- en folkrepertoire wilden brengen waarin de traditionele lokale muziek een vooraanstaande plaats zou krijgen. Nu ligt hier voor ons de twaalfde full-cd uit de rijke discografie van deze groep. “An Island Out Of Time” laat deze kleurrijke formatie op haar geijkte patroon verder musiceren.

Tien tracks kregen een plaats op deze cd en drie van die nummers zijn coversongs waarvan het bekendste liedje “Because’” van de Beatles is en hier in een a capella-versie wordt gebracht. Ook de bijna 100 jaar oude traditional “It’s A Sin To Tell A Lie” die eerder o.a. door ‘The Ink Spots’, Billy Holiday, Tony Bennett en Vera Lynn werden gecoverd krijgt hier een modern kleedje aangemeten door ‘Molasses Creek’.

Daarnaast brengen ze een mooie versie van het liedje “House On The Hill”, een ode aan de vreugde bij het verwelkomen van een pasgeborene en een nummer dat zijn oorsprong vindt in de versie van de voor ons totaal onbekende zangeres Laurelyn Dossett uit North Carolina.

De overige nummers op “An Island Out Of Time” brengen een mix tussen hedendaagse muziek en traditionele folkmuziek, meestal in de vorm van verhalende ballads onder begeleiding van akoestische instrumenten. Bij de beste tracks noteren we voor u het door banjo begeleide bluegrassnummer “Mississippi Sawyer”, de ode aan het water en de mensen die hun kost op zee verdienen in “I’m A Fisherman”, het door Marcy Brenner geschreven en gezongen jazzy liefdesliedje “Beautiful Sorrow Of Love” en de door Lou Castro gezongen swingende bluegrassversie van “It’s A Sin To Tell A Lie”.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Info: Kari Estrin Promotion

video